Koploper is de Gentse start-up Ontoforce (2,1 miljoen euro) , die een slimme zoekmachine maakt om finaal de ontwikkeling van geneesmiddelen te versnellen. Nog uit Gent: Molecubes (1,9 miljoen euro) , een beeldvormingsplatform om oncologische, neurologische en cardiologische onderzoekers toe te laten biologische processen op een meer flexibele manier in beeld te brengen, en PieSync (1,5 miljoen euro), een platform dat cloudapplicaties verbindt. De Brusselse start-up Seaters, een platform om lege plaatsen op uitverkochte massa-evenementen op te vullen, en het Leuvense Datacamp, een online training- en onderwijsplatform op vlak van data-analyse, haalden telkens één miljoen US-dollar op.

"Een start-up uit de grond stampen is één ding, het aantrekken van voldoende vervolgfinanciering om die onderneming (internationaal) te laten doorgroeien, blijkt in de praktijk vaak een nog grotere struikelblok", zegt Sven De Cleyn, directeur van het iMinds iStart-programma. Om groeibedrijven daarin te helpen werd vorig jaar het iStart-ondernemersprogramma opgezet. Een Zweedse index (UBI) verkoos dat programma toen tot 's werelds nummer vier in de categorie 'Top University Business Accelerators'. "Voor elke euro die iMinds investeert halen start-ups acht euro vervolgfinanciering op. Met die cijfers behoort iMinds tot de top 3 procent incubatoren wereldwijd."

Twee jaar geleden haalden de iMinds start-ups samen zes miljoen euro op, vorig jaar was dat tien miljoen euro, en dit jaar wordt opnieuw een record verwacht. "Ergens is dat uiteraard logisch, omdat ons portfolio volwassener en groter wordt, maar je mag vooral niet vergeten dat ruim de helft van onze starters jonger is dan twee jaar. We verwachten dus dat dit cijfer de volgende jaren nog aanzienlijk zal stijgen." De afgelopen vijf jaar creëerden de zowat honderd start-ups van iMinds 450 banen. Na de fusie met imec, waardoor iMinds weer meer onderzoekscentrum wordt, blijft de ondersteuning van technologisch ondernemerschap een focus.

Volgens professor Omar Mohout (Antwerp Management School), die het Europese start-uplandschap op de voet volgt, is het iStart-ondernemersprogramma van iMinds één van de meest succesvolle acceleratieprogramma's in Europa voor wat betreft het aantrekken van extra kapitaal voor haar starters. "Bovendien blijkt uit het gemiddelde oprichtingsjaar van de betrokken starters dat de iMinds start-ups gemiddeld twee jaar sneller groeikapitaal ophalen dan de rest van België en één jaar sneller dan het Europees gemiddelde."(Belga)

Koploper is de Gentse start-up Ontoforce (2,1 miljoen euro) , die een slimme zoekmachine maakt om finaal de ontwikkeling van geneesmiddelen te versnellen. Nog uit Gent: Molecubes (1,9 miljoen euro) , een beeldvormingsplatform om oncologische, neurologische en cardiologische onderzoekers toe te laten biologische processen op een meer flexibele manier in beeld te brengen, en PieSync (1,5 miljoen euro), een platform dat cloudapplicaties verbindt. De Brusselse start-up Seaters, een platform om lege plaatsen op uitverkochte massa-evenementen op te vullen, en het Leuvense Datacamp, een online training- en onderwijsplatform op vlak van data-analyse, haalden telkens één miljoen US-dollar op. "Een start-up uit de grond stampen is één ding, het aantrekken van voldoende vervolgfinanciering om die onderneming (internationaal) te laten doorgroeien, blijkt in de praktijk vaak een nog grotere struikelblok", zegt Sven De Cleyn, directeur van het iMinds iStart-programma. Om groeibedrijven daarin te helpen werd vorig jaar het iStart-ondernemersprogramma opgezet. Een Zweedse index (UBI) verkoos dat programma toen tot 's werelds nummer vier in de categorie 'Top University Business Accelerators'. "Voor elke euro die iMinds investeert halen start-ups acht euro vervolgfinanciering op. Met die cijfers behoort iMinds tot de top 3 procent incubatoren wereldwijd." Twee jaar geleden haalden de iMinds start-ups samen zes miljoen euro op, vorig jaar was dat tien miljoen euro, en dit jaar wordt opnieuw een record verwacht. "Ergens is dat uiteraard logisch, omdat ons portfolio volwassener en groter wordt, maar je mag vooral niet vergeten dat ruim de helft van onze starters jonger is dan twee jaar. We verwachten dus dat dit cijfer de volgende jaren nog aanzienlijk zal stijgen." De afgelopen vijf jaar creëerden de zowat honderd start-ups van iMinds 450 banen. Na de fusie met imec, waardoor iMinds weer meer onderzoekscentrum wordt, blijft de ondersteuning van technologisch ondernemerschap een focus. Volgens professor Omar Mohout (Antwerp Management School), die het Europese start-uplandschap op de voet volgt, is het iStart-ondernemersprogramma van iMinds één van de meest succesvolle acceleratieprogramma's in Europa voor wat betreft het aantrekken van extra kapitaal voor haar starters. "Bovendien blijkt uit het gemiddelde oprichtingsjaar van de betrokken starters dat de iMinds start-ups gemiddeld twee jaar sneller groeikapitaal ophalen dan de rest van België en één jaar sneller dan het Europees gemiddelde."(Belga)