De Amerikaanse regering-Bush heeft de afgelopen jaren meer dan vijf miljoen e-mailberichten verloren doordat het oude elektronische opslagsysteem in 2002 op straat werd gezet. Voor enkele organisaties een goede aanleiding om een rechtszaak te beginnen.

President Bush mist al jaren een grote hoeveelheid e-mailtjes. In totaal gaat het om meer dan vijf miljoen berichten die tussen maart 2003 en oktober 2005 door het Witte Huis werden verstuurd of ontvangen en niet goed werden opgeslagen.

Enkele Amerikaanse organisaties, die eerder van het Witte Huis geen inzage kregen in de documentatie over de verloren e-mails, hebben nu een proces tegen de regering aangespannen om de informatie alsnog boven water te krijgen. "Het Witte Huis weet al jaren van de verloren e-mailberichten, maar weigert er iets aan te doen", zegt woordvoerder Anne Weisman van het platform Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW).

Kort na zijn aantreden besloot de huidige president Bush het oude e-mailopslagsysteem van het Witte Huis te vervangen. Het systeem was opgezet onder zijn voorganger Clinton.

De Amerikaanse wetgeving gebiedt dat alle e-mailberichten verstuurd en ontvangen door het Witte Huis, worden opgeslagen. Tom Blanton, national security archive director: "Onder Bush heeft het Witte Huis de wet overtreden en onze geschiedenis gewist door al die e-mailberichten te verwijderen. De periode waarvan we alle e-mails missen, begint bij de invasie in Irak en loopt door tot na Orkaan Katrina."

De aanklagers menen dat de e-mails zonder tussenkomst van de rechter voor altijd verloren zijn. Ze hebben goede hoop dat er ergens toch nog backup-bestanden zijn. Ook hopen ze dat het Witte Huis op deze wijze kan worden gedwongen een effectief archiveringssysteem te gebruiken.

Het Witte Huis heeft tot 5 november de tijd om te reageren op de aanklacht. Een woordvoerder verklaarde nu al dat ze de conclusies van de aanklagers niet weerspreekt. "Als de problemen zijn ontstaan door een menselijke fout of technisch probleem, dan is dat zeker niet met opzet gebeurd."

In samenwerking met [Computable.nl]

De Amerikaanse regering-Bush heeft de afgelopen jaren meer dan vijf miljoen e-mailberichten verloren doordat het oude elektronische opslagsysteem in 2002 op straat werd gezet. Voor enkele organisaties een goede aanleiding om een rechtszaak te beginnen. President Bush mist al jaren een grote hoeveelheid e-mailtjes. In totaal gaat het om meer dan vijf miljoen berichten die tussen maart 2003 en oktober 2005 door het Witte Huis werden verstuurd of ontvangen en niet goed werden opgeslagen. Enkele Amerikaanse organisaties, die eerder van het Witte Huis geen inzage kregen in de documentatie over de verloren e-mails, hebben nu een proces tegen de regering aangespannen om de informatie alsnog boven water te krijgen. "Het Witte Huis weet al jaren van de verloren e-mailberichten, maar weigert er iets aan te doen", zegt woordvoerder Anne Weisman van het platform Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW). Kort na zijn aantreden besloot de huidige president Bush het oude e-mailopslagsysteem van het Witte Huis te vervangen. Het systeem was opgezet onder zijn voorganger Clinton. De Amerikaanse wetgeving gebiedt dat alle e-mailberichten verstuurd en ontvangen door het Witte Huis, worden opgeslagen. Tom Blanton, national security archive director: "Onder Bush heeft het Witte Huis de wet overtreden en onze geschiedenis gewist door al die e-mailberichten te verwijderen. De periode waarvan we alle e-mails missen, begint bij de invasie in Irak en loopt door tot na Orkaan Katrina." De aanklagers menen dat de e-mails zonder tussenkomst van de rechter voor altijd verloren zijn. Ze hebben goede hoop dat er ergens toch nog backup-bestanden zijn. Ook hopen ze dat het Witte Huis op deze wijze kan worden gedwongen een effectief archiveringssysteem te gebruiken. Het Witte Huis heeft tot 5 november de tijd om te reageren op de aanklacht. Een woordvoerder verklaarde nu al dat ze de conclusies van de aanklagers niet weerspreekt. "Als de problemen zijn ontstaan door een menselijke fout of technisch probleem, dan is dat zeker niet met opzet gebeurd." In samenwerking met [Computable.nl]