Virtual reality: een maand lang in het hoofd van iemand anders kruipen, hoe doe je dat?

© Arebyte Gallery
Jan Herregods Redacteur Knack.be

De Londense kunstenaar Mark Farid is van plan om 28 dagen lang het leven van iemand anders te leiden, met behulp van een virtual reality-bril. Experts wijzen op de risico’s van het experiment.

Het klinkt als een nogal absurd plan, en dat is het ook. De Londense kunstenaar Mark Farid is momenteel een crowdfunding-campagne gestart voor zijn project ‘Seeing I’. De bedoeling is dat de kunstenaar voor 28 dagen onafgebroken het leven van iemand anders gaat leiden.

Binnendringen in een ‘avatar’

Concreet ziet het experiment dat Farid wil uitvoeren er zo uit. De kunstenaar zelf zet een virtual reality-bril op, en daarin zal het leven te zien en te horen zijn van iemand anders, die zelf met een bril oploopt die alles filmt en het geluid registreert. Op die manier zijn de enige impulsen die Farid binnen zal krijgen, die van het leven van zijn ‘avatar’. Het enige wat hij weet over de persoon wiens leven hij zal leven, is dat het een heteroseksuele man is met een relatie. Wie de persoon zal zijn, is nog niet geweten. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf 28 november aanmelden, en moeten eerst een aantal tests afleggen.

Farid zelf zal gedurende die periode te zien zijn in de Arebyte Galery in Londen. De bezoekers kunnen hem zien, maar daar zal Farid zich door zijn bril niet van bewust zijn.

Hij zal in een ruimte zitten met een bed, een douche en een toilet en zal hulp krijgen om te eten. Farid krijgt dezelfde maaltijden te eten als zijn avatar. Op het moment dat die laatste gaat slapen, zal er een psycholoog klaar staan om Farid te begeleiden via zijn hoofdtelefoon.

Virtual reality: een maand lang in het hoofd van iemand anders kruipen, hoe doe je dat?
© Arebyte Gallery

Nature or nurture

Doel van de opdracht. ‘Ik wil zien of er zoiets bestaat als een individuele identiteit, of dat wie we zijn volledig is opgebouwd uit ervaringen uit onze omgeving’, vertelt hij aan technologiesite The Verge. Volgens de alternatieve nieuwssite The Vice is het ook een ambitieus experiment dat gezien moet worden in het hele ‘nature of nurture’-debat. De tijdspanne van 28 dagen is gekozen omdat een mens er normaal zo’n 21 dagen over zou doen om zich een nieuwe gewoonte eigen te maken.

Andere kijk op het leven

Daarnaast is het project ook een poging om zo dicht mogelijk te komen bij de ervaring om door de ogen van iemand anders te kijken. Verwacht wordt dat hij zo ook een aantal herinneringen van zijn avatar kan overnemen, en misschien ook kan bijleren over de kijk op het leven van zijn ‘gastheer’.

Waanvoorstellingen

Experts verschillen van mening over de plannen van Farid. Volgens professor neurowetenschappen Simon Baron-Cohen van de universiteit van Cambridge kan het twee kanten uitgaan. ‘De mogelijkheid bestaat dat zijn empathisch vermogen toeneemt’, geeft hij aan. ‘Maar anderzijds kan hij ook last krijgen van waanvoorstellingen. Maar het is even goed mogelijk dat het brein zich zeer snel aanpast aan de situatie en het leven van iemand anders.’

Professor klinische neuropsychologie Barbara Sahakian(Universiteit van Cambridge heeft haar bedenkingen bij het experiment: ‘Ik ben bezorgd over zo’n lang project met voyeuristische trekjes, en wat voor invloed het zal hebben op zijn mentale gezondheid en welzijn. Dit kan extreem ontregelend zijn en het is onduidelijk of potentiële schade aan Marks mentale gezondheid nog hersteld kan worden.

Video: Een dag kopje onder in virtual reality

Eerder dit jaar nam Farid al eens de proef op de som. Toen ging zijn 24 uur kopje onder in virtual reality. De beelden daarvan kan je hier bekijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content