Een van de gevaren van virtualisatie waar te weinig rekening mee gehouden wordt, is dat 'gevirtualiseerde' data veel minder makkelijk gerecupereerd kan worden wanneer de harde schijf het begeeft.

"Het probleem met virtualisatie is dat je op één fysieke harde schijf meerdere besturingssystemen terugvindt met elk een eigen bestandssysteem. Wanneer die harde schijf stuk raakt, duurt het geen dagen maar weken om zoveel mogelijk data te kunnen recupereren", waarschuwt Paul Dujancourt van Kroll Ontrack. "Het aantal herstelopdrachten voor virtuele omgevingen van bijvoorbeeld VMware is aan een sterke opmars bezig, maar het blijven erg complexe operaties", zegt de country manager van Frankrijk én sinds kort ook België.

Het kantoor in België wil via een netwerk van resellers de lokale markt bedienen. "Die lokale aanpak is erg belangrijk bij data recovery, want niemand staat te springen om een defecte harde schijf vol confidentiële data op te sturen naar een adres in het buitenland", zegt Dujancourt. Het eigenlijke herstellab is wel in Frankrijk gevestigd. Pas wanneer de Belgische afdeling op koers zit, wordt een eigen Belgisch lab overwogen. Paul Dujancourt stelt daarvoor een termijn van twee jaar voorop. Hij hoopt onder meer dat vele Europese instanties en multinationals - die vaak hun Europees hoofdkantoor in ons land hebben - zich tot het Belgische kantoor zullen richten.

Een van de gevaren van virtualisatie waar te weinig rekening mee gehouden wordt, is dat 'gevirtualiseerde' data veel minder makkelijk gerecupereerd kan worden wanneer de harde schijf het begeeft. "Het probleem met virtualisatie is dat je op één fysieke harde schijf meerdere besturingssystemen terugvindt met elk een eigen bestandssysteem. Wanneer die harde schijf stuk raakt, duurt het geen dagen maar weken om zoveel mogelijk data te kunnen recupereren", waarschuwt Paul Dujancourt van Kroll Ontrack. "Het aantal herstelopdrachten voor virtuele omgevingen van bijvoorbeeld VMware is aan een sterke opmars bezig, maar het blijven erg complexe operaties", zegt de country manager van Frankrijk én sinds kort ook België. Het kantoor in België wil via een netwerk van resellers de lokale markt bedienen. "Die lokale aanpak is erg belangrijk bij data recovery, want niemand staat te springen om een defecte harde schijf vol confidentiële data op te sturen naar een adres in het buitenland", zegt Dujancourt. Het eigenlijke herstellab is wel in Frankrijk gevestigd. Pas wanneer de Belgische afdeling op koers zit, wordt een eigen Belgisch lab overwogen. Paul Dujancourt stelt daarvoor een termijn van twee jaar voorop. Hij hoopt onder meer dat vele Europese instanties en multinationals - die vaak hun Europees hoofdkantoor in ons land hebben - zich tot het Belgische kantoor zullen richten.