De markt voor virtualisatiediensten staat binnen vier jaar een verdubbeling te wachten. Naast advisering over invoering van virtualisatie zullen vooral ict-consulting en systeemintegratie groeien. Dat verwacht onderzoeksbureau IDC.

Virtualisatie wordt steeds meer gemeengoed in de ict. Als integraal onderdeel van de ict-infrastructuur zal de dienstverlening ervoor de komende vier jaar meer dan verdubbelen. Ging er in de virtualisatiemarkt in 2006 nog 5,5 miljard dollar om (4,1 miljard euro), in 2011 zal dat ongeveer 11,7 miljard dollar zijn. Onderzoeksbureau IDC schrijft dit voornamelijk toe aan energie- en koelingvraagstukken en de noodzaak van capaciteitsverhoging.

"Momenteel ligt de grootste groeikans voor de dienstverleners in het helpen bij de implementatie van virtualisatie," legt Matt Healey van IDC uit. "In de komende paar jaar zullen ict-consulting en systeemintegratie echter nog grotere kansen opleveren, omdat de technologie steeds breder wordt ingezet." Volgens IDC zullen consultants hun klanten adviseren over hoe virtualisatie in het algemene ict-portfolio kan worden ingepast, en wat de impact is op de organisatie.

Het onderzoeksbureau verwacht overigens dat vooral de virtualisatiedienstverlening voor goedkope servers, met een waarde van minder dan 25.000 dollar, enorm zal toenemen. Oorzaak hiervoor zou zijn dat tegenwoordig ook x86/x64 servers gevirtualiseerd kunnen worden.

De markt voor virtualisatiediensten staat binnen vier jaar een verdubbeling te wachten. Naast advisering over invoering van virtualisatie zullen vooral ict-consulting en systeemintegratie groeien. Dat verwacht onderzoeksbureau IDC. Virtualisatie wordt steeds meer gemeengoed in de ict. Als integraal onderdeel van de ict-infrastructuur zal de dienstverlening ervoor de komende vier jaar meer dan verdubbelen. Ging er in de virtualisatiemarkt in 2006 nog 5,5 miljard dollar om (4,1 miljard euro), in 2011 zal dat ongeveer 11,7 miljard dollar zijn. Onderzoeksbureau IDC schrijft dit voornamelijk toe aan energie- en koelingvraagstukken en de noodzaak van capaciteitsverhoging. "Momenteel ligt de grootste groeikans voor de dienstverleners in het helpen bij de implementatie van virtualisatie," legt Matt Healey van IDC uit. "In de komende paar jaar zullen ict-consulting en systeemintegratie echter nog grotere kansen opleveren, omdat de technologie steeds breder wordt ingezet." Volgens IDC zullen consultants hun klanten adviseren over hoe virtualisatie in het algemene ict-portfolio kan worden ingepast, en wat de impact is op de organisatie. Het onderzoeksbureau verwacht overigens dat vooral de virtualisatiedienstverlening voor goedkope servers, met een waarde van minder dan 25.000 dollar, enorm zal toenemen. Oorzaak hiervoor zou zijn dat tegenwoordig ook x86/x64 servers gevirtualiseerd kunnen worden.