Visa introduceert een systeem waarbij contactloos betaald kan worden via de gsm. De technologie wordt vandaag officieel gelanceerd in Maleisië, en maakt gebruik van de Near Field Communications (NFC)-standaard. Het bedrijf spreekt van een scharniermoment voor de betalingsindustrie.

De uitrol volgt op een reeks van wereldwijde tests met mobieltjes met NFC-chip. Dankzij NFC kunnen gebruikers betalen voor goederen en diensten door simpelweg met hun gsm te zwaaien naar een 'reader'.

Wanneer de kredietkaartleverancier het nieuwe systeem lanceert in Europa, is vooralsnog onduidelijk. Visa maakt wel al gebruik van dezelfde technologie met zijn 'PayWave' contactloze kredietkaarten, en maakt zich sterk dat het systeem bijzonder veilig is.

In Japan werden er sinds 2004 al veertig miljoen gsm's aan de man gebracht waarmee in principe contactloos betaald kan worden. Maar die mobieltjes waren veelal gebaseerd op de FeliCa-technologie van Sony, en niet op de wereldwijd overeengekomen NFC-standaard.

"De lancering van Visa's eerste commerciële NFC-project in Maleisië moet een scharniermoment worden voor de betalingsindustrie", vertelt head of product Elizabeth Buse van Visa aan de krant The Financial Times.

Voor de lancering in Maleisië werkt het bedrijf samen met Nokia, de Maybank Bank en Maxis, de grootste mobiele operator in het Aziatische land. 's Werelds grootste gsm-producent hoopt er op een maand tijd 3000 Nokia 6214-toestellen met NFC-chip te kunnen slijten.

Visa introduceert een systeem waarbij contactloos betaald kan worden via de gsm. De technologie wordt vandaag officieel gelanceerd in Maleisië, en maakt gebruik van de Near Field Communications (NFC)-standaard. Het bedrijf spreekt van een scharniermoment voor de betalingsindustrie. De uitrol volgt op een reeks van wereldwijde tests met mobieltjes met NFC-chip. Dankzij NFC kunnen gebruikers betalen voor goederen en diensten door simpelweg met hun gsm te zwaaien naar een 'reader'. Wanneer de kredietkaartleverancier het nieuwe systeem lanceert in Europa, is vooralsnog onduidelijk. Visa maakt wel al gebruik van dezelfde technologie met zijn 'PayWave' contactloze kredietkaarten, en maakt zich sterk dat het systeem bijzonder veilig is. In Japan werden er sinds 2004 al veertig miljoen gsm's aan de man gebracht waarmee in principe contactloos betaald kan worden. Maar die mobieltjes waren veelal gebaseerd op de FeliCa-technologie van Sony, en niet op de wereldwijd overeengekomen NFC-standaard. "De lancering van Visa's eerste commerciële NFC-project in Maleisië moet een scharniermoment worden voor de betalingsindustrie", vertelt head of product Elizabeth Buse van Visa aan de krant The Financial Times. Voor de lancering in Maleisië werkt het bedrijf samen met Nokia, de Maybank Bank en Maxis, de grootste mobiele operator in het Aziatische land. 's Werelds grootste gsm-producent hoopt er op een maand tijd 3000 Nokia 6214-toestellen met NFC-chip te kunnen slijten.