Vlaams innovatiecentrum van Microsoft in Kortrijk en in Genk
Na Wallonië en Brussel heeft ook Vlaanderen voortaan een Microsoft Innovation Center (MIC). Zowel in Genk als in Kortrijk wordt een operationeel bureau geopend. Op drie jaar tijd zou het MIC Vlaanderen zo’n 300 jobs moeten opleveren, verspreid over 30 bedrijven. Een Microsoft Innovation Center is een soort van technologie-incubator waar regionale ict-bedrijven, start-ups, overheden en universitaire instellingen met elkaar in contact gebracht worden. Er worden boostcamps en opleidingen georganiseerd voor starters, call for projects uitgeschreven voor innovatieve projecten, en er wordt kennis doorgegeven met behulp van conferenties, seminars en workshops.
Na Wallonië en Brussel heeft ook Vlaanderen voortaan een Microsoft Innovation Center (MIC). Zowel in Genk als in Kortrijk wordt een operationeel bureau geopend. Op drie jaar tijd zou het MIC Vlaanderen zo’n 300 jobs moeten opleveren, verspreid over 30 bedrijven.
Een Microsoft Innovation Center is een soort van technologie-incubator waar regionale ict-bedrijven, start-ups, overheden en universitaire instellingen met elkaar in contact gebracht worden. Er worden boostcamps en opleidingen georganiseerd voor starters, call for projects uitgeschreven voor innovatieve projecten, en er wordt kennis doorgegeven met behulp van conferenties, seminars en workshops.
Net zoals de centra in Mons en in Brussel is het MIC Vlaanderen een vzw waarin zowel de overheid als privébedrijven participeren. De helft van het jaarbudget van 1,32 miljoen euro komt van Genk en Kortrijk (15 procent) en van de Vlaamse regering (35 procent), de andere helft staat op het conto van Microsoft (30 procent of 350.000 euro) en de privépartners (20 procent of 270.000 euro).
Welke die privébedrijven juist moeten worden, is nog niet duidelijk, al benadrukt Microsoft-topman Philippe Rogge dat er heel wat kandidaten zijn. “We vragen niet zomaar om sponsoring, laat dat duidelijk zijn”, aldus Rogge. “We verkiezen partners met een eigen inbreng, die ook inhoudelijk van betekenis kunnen zijn.”
Opvallend is dat er in Vlaanderen gekozen wordt voor twee steden in plaats van één. En dat die twee steden niet in de klassieke driehoek Antwerpen-Leuven-Gent liggen. “Buiten de periferie zijn er ook initiatieven die de moeite waard zijn”, zegt burgemeester Wim Dries van Genk, “en het toeval wil dat er al samenwerkingsverbanden waren tussen Genk en Kortrijk. Daarbij focussen wij op serious gaming, en Kortrijk op cybersecurity. Omdat we al een zekere reputatie hadden op dat vlak, is het idee gegroeid om een MIC naar onze steden te halen.”
Net zoals dat de bedoeling was in Mons drie jaar geleden, zal de focus van het MIC Vlaanderen liggen op e-health. “Probleem in Mons was dat e-health niet verankerd was in de strategie van de lokale beleidsmakers”, geeft Rogge toe. “Daar heeft men dus noodgedwongen voor andere competenties gekozen. Na verloop van tijd werd duidelijk dat er heel wat gaming-initiatieven genomen werden in de buurt van Bergen. Ook vanuit Noord-Frankrijk werd er daarvoor naar het MIC in Mons gekeken. Het centrum heeft daar dan ook op ingespeeld.”
Vlaanderen in Actie “In Vlaanderen maakt e-health alvast wel deel uit van de beleidsstrategie”, benadrukt Rogge. “De welzijns- en de zorgsector speelt niet alleen een belangrijke rol in het “Vlaanderen in Actie”-plan van minister-president Kris Peeters, een focus op dat onderwerp kan ook zorgen voor een belangrijke sociale en economische meerwaarde.”
Genk zal rond C-Mine een ecosysteem uitbouwen van bedrijfjes die actief zijn in natural user interfaces (zoals stem- en gebarencontrole), en in Kortrijk zal er gefocust worden op beeldvorming en beveiligingstechnologie.
Binnen de drie jaar zou het MIC Vlaanderen zo’n 300 jobs moeten opleveren, verspreid over 30 bedrijven. Met het MIC in Mons zou die doelstelling alvast gehaald zijn. Daar werden volgens Philippe Rogge intussen al 266 jobs gecreëerd, en hebben er maar liefst 300 bedrijven ingeschreven op de twaalf call for projects.
Het MIC Vlaanderen wordt vanaf 1 april geleid door Peter Dedrij, momenteel verantwoordelijk voor de partnerstrategie bij Microsoft Belux.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier