De 9-jarige Lune Victoria van Eewijk is uitgeroepen tot Digital Girl of the Year 2013 in de categorie tien jaar of jonger. De Europese prijs, die voor het eerst wordt uitgereikt, beloont meisjes en vrouwen die een verschil maken in de digitale wereld en wil hen aanzetten tot een ICT-studie en -loopbaan. De prijs is een initiatief van verschillende organisaties uit de ICT-wereld, waaronder het Europees Centrum voor Vrouwen en Technologie (ECWT).

Digitale visionair

Lune Victoria van Eewijk ontwikkelt op 9-jarige leeftijd al eigen games en interactieve films, ontwerpt robots en wil later ingenieur worden. "Met negen jaar is zij al een echte digitale visionair en heeft zij al laten zien dat ze meisjes van haar leeftijd enthousiast kan maken voor digitale projecten", luidt het in een persbericht van de Europese Commissie.

In de categorie 11 tot 14 jaar viel een meisje uit het Verenigd Koninkrijk in de prijzen. Sasha Bezuhanova, de oprichtster van het Bulgaars Centrum van vrouwen in de technologie, werd Digital Woman of the Year, de prijs voor volwassenen.

Neelie Kroes: "Ik ben blij, want vrouwen zijn traditioneel niet te vinden voor een digitale baan"

Volgens Europees commissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes voelen vrouwen zich traditioneel niet aangetrokken tot digitale banen. "Daarom ben ik zo blij dat ik deze talentvolle vrouwen en meisjes mag feliciteren die uitzonderlijke dingen in de ICT hebben bereikt. Ik hoop dat zij andere vrouwen zullen blijven inspireren om uit te vinden wat de digitale sector hen te bieden heeft."

Weinig vrouwen in ICT

Over de hele Europese Unie werken momenteel 7 miljoen mensen in de ICT-sector. Vrouwen vertegenwoordigen slechts 30 procent daarvan. Ondanks de hoge werkloosheid in de EU, zou er tegen 2015 een tekort van 900.000 gekwalificeerde ICT'ers zijn. (Belga/MI)

De 9-jarige Lune Victoria van Eewijk is uitgeroepen tot Digital Girl of the Year 2013 in de categorie tien jaar of jonger. De Europese prijs, die voor het eerst wordt uitgereikt, beloont meisjes en vrouwen die een verschil maken in de digitale wereld en wil hen aanzetten tot een ICT-studie en -loopbaan. De prijs is een initiatief van verschillende organisaties uit de ICT-wereld, waaronder het Europees Centrum voor Vrouwen en Technologie (ECWT). Digitale visionairLune Victoria van Eewijk ontwikkelt op 9-jarige leeftijd al eigen games en interactieve films, ontwerpt robots en wil later ingenieur worden. "Met negen jaar is zij al een echte digitale visionair en heeft zij al laten zien dat ze meisjes van haar leeftijd enthousiast kan maken voor digitale projecten", luidt het in een persbericht van de Europese Commissie. In de categorie 11 tot 14 jaar viel een meisje uit het Verenigd Koninkrijk in de prijzen. Sasha Bezuhanova, de oprichtster van het Bulgaars Centrum van vrouwen in de technologie, werd Digital Woman of the Year, de prijs voor volwassenen. Neelie Kroes: "Ik ben blij, want vrouwen zijn traditioneel niet te vinden voor een digitale baan"Volgens Europees commissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes voelen vrouwen zich traditioneel niet aangetrokken tot digitale banen. "Daarom ben ik zo blij dat ik deze talentvolle vrouwen en meisjes mag feliciteren die uitzonderlijke dingen in de ICT hebben bereikt. Ik hoop dat zij andere vrouwen zullen blijven inspireren om uit te vinden wat de digitale sector hen te bieden heeft." Weinig vrouwen in ICTOver de hele Europese Unie werken momenteel 7 miljoen mensen in de ICT-sector. Vrouwen vertegenwoordigen slechts 30 procent daarvan. Ondanks de hoge werkloosheid in de EU, zou er tegen 2015 een tekort van 900.000 gekwalificeerde ICT'ers zijn. (Belga/MI)