Vlaams minister van Economie en Innovatie Patricia Ceysens trekt 10 miljoen euro uit voor 'kennisplatformen': onder meer een Vlaamse 'supercomputer' (lees: een soort grid) en een platform voor opslag en ontsluiting van wetenschappelijk en cultureel erfgoed krijgen centen.

De 10 miljoen van de Vlaamse overheid voor de onderzoeksnetwerken wordt verdeeld over verschillende projecten, zo schrijft De Tijd. Zo gaat 2,5 miljoen euro naar een samenwerkingsproject van de Vlaamse universiteiten en hogescholen (verenigd in de Vlaamse Associaties). Zij willen een Vlaams Supercomputer Centrum oprichten om zware berekeningen te kunnen uitvoeren. Het zou niet gaan om één machine, maar om een netwerk van 'hoogperformante' computers, dus een soort grid. Dat initiatief zou, aldus Ceysens, in de top-500 van 's werelds sterkste computers moeten geraken.

Voorts heeft Ceysens 4 miljoen euro ter beschikking om de digitale opslag en ontsluiting van onder meer het Vlaamse tv- en radioarchief (van VRT, VTM en de regionale zenders) en van de bibliotheken en kunstinstellingen uit te bouwen. Het moet volgens Ceysens wel gaan om een gezamenlijk initiatief, omdat Vlaanderen niet elke instelling afzonderlijk kan subsidiëren.

Tenslotte ligt er 3 miljoen euro klaar om gedurende 15 jaar 75 procent van de factuur over te nemen die de Vlaamse onderzoeksinstellingen aan netwerkleverancier Belnet moeten betalen. Nu betaalt Vlaanderen 30 procent van die factuur.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Patricia Ceysens trekt 10 miljoen euro uit voor 'kennisplatformen': onder meer een Vlaamse 'supercomputer' (lees: een soort grid) en een platform voor opslag en ontsluiting van wetenschappelijk en cultureel erfgoed krijgen centen. De 10 miljoen van de Vlaamse overheid voor de onderzoeksnetwerken wordt verdeeld over verschillende projecten, zo schrijft De Tijd. Zo gaat 2,5 miljoen euro naar een samenwerkingsproject van de Vlaamse universiteiten en hogescholen (verenigd in de Vlaamse Associaties). Zij willen een Vlaams Supercomputer Centrum oprichten om zware berekeningen te kunnen uitvoeren. Het zou niet gaan om één machine, maar om een netwerk van 'hoogperformante' computers, dus een soort grid. Dat initiatief zou, aldus Ceysens, in de top-500 van 's werelds sterkste computers moeten geraken. Voorts heeft Ceysens 4 miljoen euro ter beschikking om de digitale opslag en ontsluiting van onder meer het Vlaamse tv- en radioarchief (van VRT, VTM en de regionale zenders) en van de bibliotheken en kunstinstellingen uit te bouwen. Het moet volgens Ceysens wel gaan om een gezamenlijk initiatief, omdat Vlaanderen niet elke instelling afzonderlijk kan subsidiëren. Tenslotte ligt er 3 miljoen euro klaar om gedurende 15 jaar 75 procent van de factuur over te nemen die de Vlaamse onderzoeksinstellingen aan netwerkleverancier Belnet moeten betalen. Nu betaalt Vlaanderen 30 procent van die factuur.