Vlaamse overheid bespaart miljoenen op telefonie

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De Vlaamse Overheid gaat opnieuw met Mobistar in zee voor haar telefoniediensten. Concreet zal Mobistar de komende zeven jaar zowel vaste telefonie en marketingnummers, als mobiele telefonie en mobiele datacommunicatie leveren aan alle Vlaamse Ministeries en Agentschappen, het Vlaams Parlement, de Vlaamse Regering en de Vlaamse Openbare Instellingen. Ook de vorige vier jaar was Mobistar al de leverancier, maar voor de komende zeven jaar is dat wel aan fors lagere tarieven. Op basis van de huidige afname van diensten en hoeveelheden, rekende de Vlaamse Overheid de besparingen voor. Voor het eerste perceel – wat vaste spraaktelefonie en marketingnummers omvat – zit het nieuwe tarief 14,21 procent onder het vorige. Op een jaar tijd geeft de Vlaamse Overheid daar voortaan 1,2 miljoen euro aan uit, wat een besparing is van meer dan 200.000 euro.

De Vlaamse Overheid gaat opnieuw met Mobistar in zee voor haar telefoniediensten. Concreet zal Mobistar de komende zeven jaar zowel vaste telefonie en marketingnummers, als mobiele telefonie en mobiele datacommunicatie leveren aan alle Vlaamse Ministeries en Agentschappen, het Vlaams Parlement, de Vlaamse Regering en de Vlaamse Openbare Instellingen.

Ook de vorige vier jaar was Mobistar al de leverancier, maar voor de komende zeven jaar is dat wel aan fors lagere tarieven. Op basis van de huidige afname van diensten en hoeveelheden, rekende de Vlaamse Overheid de besparingen voor. Voor het eerste perceel – wat vaste spraaktelefonie en marketingnummers omvat – zit het nieuwe tarief 14,21 procent onder het vorige. Op een jaar tijd geeft de Vlaamse Overheid daar voortaan 1,2 miljoen euro aan uit, wat een besparing is van meer dan 200.000 euro.

Goedkoper mobiel

Maar de echte grote besparingen zitten in het tweede perceel met mobiele spraaktelefonie en datacommunicatie én de levering van gsm’s, smartphones en tablets (onderverdeeld in drie categorieën en alle merken omvattend). Waar aan dat mobiele gedeelte met meer dan 13.000 simkaarten vorig jaar 1,75 miljoen euro uitgegeven werd, zal dat met de nieuw bedongen tarieven een miljoen euro zijn: dat is een daling met 42,29 procent. Rekening houdend met de btw, betekent het nieuwe 7-jarig contract voor de Vlaamse overheid dus een jaarlijkse besparing van meer dan één miljoen euro.

Nieuw is ook dat de Vlaamse Overheid voortaan zal optreden als aankoopcentrale voor lokale en provinciale besturen. Die kunnen autonoom beslissen of ze al dan niet willen toetreden tot het nieuwe Vlaamse telefoniecontract. Mogelijk kan ook dat nog voor bijkomende besparingen zorgen.

Voor de volledigheid nog even vertellen dat het nieuwe contract ook de machine-to-machine toepassingen omvat, zoals m2m-applicaties voor waterbeheer bij de Vlaamse Milieumaatschappij en verkeerssystemen (zone 30, filedetectiesysteeem op de E313, testen voor kilometerheffing in Leueven enzovoort).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content