Vlaamse overheid droomt van ‘Drupal-as-a-Service’

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Vlaamse overheid heeft een aanbesteding gelanceerd voor het opzetten van een ‘Drupal-as-a-Service’-concept voor de creatie van de Vlaamse overheidswebsites. “Dit model bestaat nog niet alsdusdanig in ons land”, klinkt het. “Vandaag bestaan er in de schoot van de Vlaamse overheid veel verschillende websites, gebouwd en en gehost door heel wat verschillende leveranciers”, vertelt ons Godfried Knipscheer, adviseur digitale communicatie bij de Vlaamse overheid. Een interne marktverkenning maakt melding van (minstens) 42 verschillende webbouwers, die meer dan 30 verschillende systemen gebruiken. De websites worden gehost op meer dan 20 verschillende plaatsen. “Daarnaast is het interne cms-systeem dat hier ooit door EDS (nu HP) geïmplementeerd was, iPublish genaamd, verouderd.”

De Vlaamse overheid heeft een aanbesteding gelanceerd voor het opzetten van een ‘Drupal-as-a-Service’-concept voor de creatie van de Vlaamse overheidswebsites. “Dit model bestaat nog niet alsdusdanig in ons land”, klinkt het.

“Vandaag bestaan er in de schoot van de Vlaamse overheid veel verschillende websites, gebouwd en en gehost door heel wat verschillende leveranciers”, vertelt ons Godfried Knipscheer, adviseur digitale communicatie bij de Vlaamse overheid. Een interne marktverkenning maakt melding van (minstens) 42 verschillende webbouwers, die meer dan 30 verschillende systemen gebruiken. De websites worden gehost op meer dan 20 verschillende plaatsen. “Daarnaast is het interne cms-systeem dat hier ooit door EDS (nu HP) geïmplementeerd was, iPublish genaamd, verouderd.”

Het doel is dus om in de toekomst niet alleen een moderner cms te gaan gebruiken – er wordt geopteerd voor het open source cms (met Vlaamse roots) Drupal -, maar ook om de proliferatie van leveranciers, systemen en hosters tegen te gaan en om het opzetten van nieuwe websites voor de paar honderd webmasters en webredacteurs binnen de Vlaamse overheid te vergemakkelijken. Kortom: meer efficiëntie in de werking en bezuiniging.

In de toekomst gaat de Vlaamse overheid dus een ‘sjablonen’-concept te hanteren, binnen een gehoste Drupal-omgeving: ‘Drupal-as-a-service’ dus. De webmaster zal zo bij het opzetten van een nieuwe website via een wizard kunnen kiezen uit een breed spectrum aan functionaliteiten, een passende vormgeving en een navigatiestructuur. Daarnaast zijn alle functionele verbeteringen, upgrades en beveiligingsupdates in de prijs in begrepen.

Volgens een uitgewerkte business case zou daarmee in de toekomst een volledig uitgeruste website op poten kunnen worden gezet voor 371 euro per maand. Vandaag kosten de goedkoopste websites van de Vlaamse overheid gemiddeld 518 euro per maand. “Voor de hele Vlaamse overheid kan de besparing dus oplopen tot ruim 600.000 euro per jaar”, klinkt het.

Het raamcontract dat nu wordt uitgeschreven, rekent er op dat de leverancier de hardware host, de software voorziet, de gevraagde websiteprofielen ontwikkelt en een bijhorende dienstencatalogus opzet. “Hoe meer overheidsdiensten met het systeem verkiezen te werken, hoe hoger de prijs van het raamcontract zal oplopen. Vandaar dat de aanbesteding een vork van ‘50.000 euro tot 9 miljoen euro’ vermeldt”, aldus Knipscheer. Het contract loopt over 7 jaar.

Volgens hem is dit model ongezien in België. “In de VS zijn er wel voorbeelden te vinden, zoals OpenAcademy, waarmee Amerikaanse universiteiten en hogescholen Drupal-sites kunnen bouwen en kunnen aanvullen met apps. In ons land is dat concept op deze schaal nog nooit opgezet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content