Met de actie BanBye, een soort smartphone-etiquette, willen vijf studenten communicatiewetenschappen van de UGent mensen aanmanen hun smartphones aan de kant te leggen wanneer ze met vrienden op café of restaurant gaan. Dat schrijft De Standaard.

De initiatiefnemers lanceerden hashtags als #ByePhone en #Bandroid op Facebook en Twitter, en zijn van plan ook stickers te plakken in cafés die oproepen tot 'offline chatten'.

'We willen de mensen erop wijzen dat niet iedereen een voortdurende belangstelling voor smartphones apprecieert', legt mede-initiatiefnemer Lisa Riti uit in De Standaard.

Maar smartphones en sociale netwerken helemaal verbannen, is niet aan de orde. 'Het is zeker niet de bedoeling dat iedereen zijn gsm voortaan thuislaat', zegt Riti nog in de krant. 'Ook sociale media zijn voor ons geen vloek, onze actie is immers te vinden op Facebook en Twitter. We willen gewoon een onderscheid maken tussen momenten waarop het gebruik van een smartphone geen enkel probleem is - zoals thuis -, en momenten waarop je hem beter niet bovenhaalt.'

5 regels uit de 'smartphone-etiquette' van BanBye:

1. 'Put it away and have more fun'

2. 'Chat with the friends in front of you'

3. 'I'll only check if you call me'

4. 'If you get caught, put it on the floor'

5. 'Go offline to get a life'

Met de actie BanBye, een soort smartphone-etiquette, willen vijf studenten communicatiewetenschappen van de UGent mensen aanmanen hun smartphones aan de kant te leggen wanneer ze met vrienden op café of restaurant gaan. Dat schrijft De Standaard.De initiatiefnemers lanceerden hashtags als #ByePhone en #Bandroid op Facebook en Twitter, en zijn van plan ook stickers te plakken in cafés die oproepen tot 'offline chatten'.'We willen de mensen erop wijzen dat niet iedereen een voortdurende belangstelling voor smartphones apprecieert', legt mede-initiatiefnemer Lisa Riti uit in De Standaard. Maar smartphones en sociale netwerken helemaal verbannen, is niet aan de orde. 'Het is zeker niet de bedoeling dat iedereen zijn gsm voortaan thuislaat', zegt Riti nog in de krant. 'Ook sociale media zijn voor ons geen vloek, onze actie is immers te vinden op Facebook en Twitter. We willen gewoon een onderscheid maken tussen momenten waarop het gebruik van een smartphone geen enkel probleem is - zoals thuis -, en momenten waarop je hem beter niet bovenhaalt.'