Zonnevlammen zijn explosies op het oppervlak van de zon waarbij een enorme hoeveelheid energie vrijkomt. Dankzij satellieten en zonnetelescopen was al bekend dat zonnevlammen heel efficiënt energie uit magneetvelden omzetten in warmte, licht en energie van beweging.

Door de rekenkracht van Vlaamse supercomputers te combineren met een nieuwe combinatie van fysische modellen, waarbij de microscopische effecten van versnelde geladen deeltjes in een macroscopisch model werden meegenomen, slaagde doctoraatsonderzoeker Wenzhi Ruan erin om een gedetailleerde simulatie te maken van wat zich afspeelt. Het model maakt het ook mogelijk om te berekenen hoe efficiënt de energieomzetting in een zonnevlam is.

Zonnevlammen zijn explosies op het oppervlak van de zon waarbij een enorme hoeveelheid energie vrijkomt. Dankzij satellieten en zonnetelescopen was al bekend dat zonnevlammen heel efficiënt energie uit magneetvelden omzetten in warmte, licht en energie van beweging.Door de rekenkracht van Vlaamse supercomputers te combineren met een nieuwe combinatie van fysische modellen, waarbij de microscopische effecten van versnelde geladen deeltjes in een macroscopisch model werden meegenomen, slaagde doctoraatsonderzoeker Wenzhi Ruan erin om een gedetailleerde simulatie te maken van wat zich afspeelt. Het model maakt het ook mogelijk om te berekenen hoe efficiënt de energieomzetting in een zonnevlam is.