De vijf Vlaamse universitaire associaties bouwen momenteel met de steun van de Vlaamse overheid aan een netwerk van supercomputers op vier locaties. Tegen 2010 is ook de aanschaf van een grote supercomputer gepland die de vergelijking kan doorstaan met dergelijke installaties in buurlanden.

Dat is in Leuven gezegd bij de voorstelling van het Vlaamse Supercomputercentrum (VSC) dat al de inspanningen coördineert. Sinds 2007 zijn de Vlaamse universiteiten in het kader van het VSC bezig hun supercomputerinfrastructuur samen te brengen en op elkaar af te stemmen. De afgelopen maanden werd de infrastructuur op een hoger niveau gebracht en tegen eind 2009 moet de integratie door middel van een netwerk en aangepaste software rond zijn.

"Bedoeling is dat er clusters van supercomputers worden uitgebouwd aan de universiteiten van Leuven, Gent, Antwerpen en Brussel. Die worden de volgende maanden samengekoppeld in een netwerk zodat de gebruiker toegang krijgt tot al de systemen. Het vergroot de onderzoeksmogelijkheden en tevens de soepelheid van werken. Als de ene machine overbelast is, zal de gebruiker kunnen uitwijken naar een andere machine", aldus VSC-coördinator Kurt Lust.

Tot nog toe trok de Vlaamse overheid al 2,4 miljoen euro uit voor de werken om die lokale supercomputers aan mekaar te koppelen. "De Vlaamse regering wil nog deze legislatuur 7,3 miljoen euro uittrekken om de hele infrastructuur op internationaal niveau te brengen. Circa 4 miljoen euro gaat naar de bouw van een grote computer, die hoogstwaarschijnlijk in Gent zal geplaatst worden. We hopen dat die tegen midden 2010 operationeel zal zijn", zegt Lust nog.

Bron: Belga

De vijf Vlaamse universitaire associaties bouwen momenteel met de steun van de Vlaamse overheid aan een netwerk van supercomputers op vier locaties. Tegen 2010 is ook de aanschaf van een grote supercomputer gepland die de vergelijking kan doorstaan met dergelijke installaties in buurlanden. Dat is in Leuven gezegd bij de voorstelling van het Vlaamse Supercomputercentrum (VSC) dat al de inspanningen coördineert. Sinds 2007 zijn de Vlaamse universiteiten in het kader van het VSC bezig hun supercomputerinfrastructuur samen te brengen en op elkaar af te stemmen. De afgelopen maanden werd de infrastructuur op een hoger niveau gebracht en tegen eind 2009 moet de integratie door middel van een netwerk en aangepaste software rond zijn. "Bedoeling is dat er clusters van supercomputers worden uitgebouwd aan de universiteiten van Leuven, Gent, Antwerpen en Brussel. Die worden de volgende maanden samengekoppeld in een netwerk zodat de gebruiker toegang krijgt tot al de systemen. Het vergroot de onderzoeksmogelijkheden en tevens de soepelheid van werken. Als de ene machine overbelast is, zal de gebruiker kunnen uitwijken naar een andere machine", aldus VSC-coördinator Kurt Lust. Tot nog toe trok de Vlaamse overheid al 2,4 miljoen euro uit voor de werken om die lokale supercomputers aan mekaar te koppelen. "De Vlaamse regering wil nog deze legislatuur 7,3 miljoen euro uittrekken om de hele infrastructuur op internationaal niveau te brengen. Circa 4 miljoen euro gaat naar de bouw van een grote computer, die hoogstwaarschijnlijk in Gent zal geplaatst worden. We hopen dat die tegen midden 2010 operationeel zal zijn", zegt Lust nog. Bron: Belga