De Vlaamse Gemeenschap wil een pool van ict-consultants oprichten, een Vlaamse versie van het federale Smals. Op langere termijn is het mogenlijk de bedoeling it'ers uit te besteden aan steden en gemeenten.

Momenteel werken de Vlaamse ministers volop aan hun beleidsnota's die het Vlaamse bestuursakkoord in de praktijk moeten omzetten. "Eén van de pistes waar Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois aan denkt om de nood aan ict-brugprofielen bij de Vlaamse overheid op te vangen, is de oprichting van een pool ict-consultants. Die kunnen projectmatig in verschillende entiteiten ingezet worden," licht woordvoerder Bert Maertens toe.

Concreet denkt Vlaanderen eraan een eigen versie van Smals op poten te zetten. Smals is een vzw die voor de federale overheid it'ers in dienst neemt en tegen kostprijs laat werken. Op die manier omzeilt de overheid het probleem dat veel it'ers het statuut en de verloning van een ambtenaar niet zien zitten, terwijl het voor de leden goedkoper is om iemand van Smals in te huren dan van een dienstverlenend bedrijf. "Bovendien hebben it'ers vaak tijd nodig om zich in te werken in de specifieke overheidsomgeving," aldus Bert Maertens. De constructie zou geen invloed hebben op het huidige outsourcingscontract met Belgacom en HP.

De Vlaamse Gemeenschap wil een pool van ict-consultants oprichten, een Vlaamse versie van het federale Smals. Op langere termijn is het mogenlijk de bedoeling it'ers uit te besteden aan steden en gemeenten. Momenteel werken de Vlaamse ministers volop aan hun beleidsnota's die het Vlaamse bestuursakkoord in de praktijk moeten omzetten. "Eén van de pistes waar Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois aan denkt om de nood aan ict-brugprofielen bij de Vlaamse overheid op te vangen, is de oprichting van een pool ict-consultants. Die kunnen projectmatig in verschillende entiteiten ingezet worden," licht woordvoerder Bert Maertens toe. Concreet denkt Vlaanderen eraan een eigen versie van Smals op poten te zetten. Smals is een vzw die voor de federale overheid it'ers in dienst neemt en tegen kostprijs laat werken. Op die manier omzeilt de overheid het probleem dat veel it'ers het statuut en de verloning van een ambtenaar niet zien zitten, terwijl het voor de leden goedkoper is om iemand van Smals in te huren dan van een dienstverlenend bedrijf. "Bovendien hebben it'ers vaak tijd nodig om zich in te werken in de specifieke overheidsomgeving," aldus Bert Maertens. De constructie zou geen invloed hebben op het huidige outsourcingscontract met Belgacom en HP.