.vlaanderen op Oostenrijks platform

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Vlaamse overheid heeft de concessie voor het beheer van de internetextensie .vlaanderen toegekend aan DNS.be. De beheerder van het Belgische top level domein zal het aanvraagdossier indienen bij Icann, en de commerciële exploitatie voor haar rekening nemen. De Vlaamse suffix zal worden opgestart op het platform van de Oostenrijkse registry nic.at.

De Vlaamse overheid heeft de concessie voor het beheer van de internetextensie .vlaanderen toegekend aan DNS.be. De beheerder van het Belgische top level domein zal het aanvraagdossier indienen bij Icann, en de commerciële exploitatie voor haar rekening nemen. De Vlaamse suffix zal worden opgestart op het platform van de Oostenrijkse registry nic.at. Data News schreef vorige week al dat DNS.be was weerhouden voor het runnen van .vlaanderen, maar het is pas vandaag dat het bericht officieel de wereld wordt ingestuurd. DNS.be zal gedurende tien jaar de technische en commerciële exploitatie voor haar rekening nemen, al zal dat tijdens de eerste drie jaar wel met de hulp zijn van de Oostenrijkse registry Nic.at.

“Het registratieplatform voor .vlaanderen zal inderdaad worden opgestart op de infrastructuur van de beheerder van het Oostenrijkse top level domein .at”, knikt algemeen directeur Philip Du Bois van DNS.be. “Die registry heeft immers al een platform dat aangepast is aan de noden van de nieuwe internetextensies. Zelf hebben we dat nog niet.”

Zowel de front-end als de back-end voor .vlaanderen zullen draaien in Oostenrijk. De administratie, disaster recovery en andere operationele elementen worden vanuit België afgehandeld.

“De eindgebruiker zal niet merken dat er samengewerkt wordt met onze collega’s uit Oostenrijk”, gaat Du Bois verder, “en binnen dit en drie jaar zouden we een eigen platform voor .vlaanderen up and running moeten hebben.”

Kandidaat Overigens was DNS.be de enige kandidaat voor de Vlaamse internetextensie, dit omdat de call for tender te restrictief was voor de meeste commerciële bedrijven. Zij vreesden hun broek te scheuren aan het dossier.

Philip Du Bois ontkent wel dat het lastenboek op het lijf van de beheerder van het Belgische top level domein geschreven was. “Er stond in het gunningsdossier dat kandidaten best wat ervaring hadden met het runnen van een TLD, maar zijn er niet heel wat spelers die daaraan tegemoet komen? En zelfs voor veel kleinere projecten dan .vlaanderen worden er nog partners gevonden. De interesse in nieuwe extensies is erg groot.”

Hoeveel een .vlaanderen moet gaan kosten, is nog niet duidelijk. “Het zal geen exorbitante prijs zijn, al zal er meer gevraagd worden dan voor een .be”, klinkt het nog. De timing die Icann vooropstelt voor het verwerken van de aanvraagdossiers zal bepalen wanneer het reserveren van een .vlaanderen-domeinnaam kan starten.

Verwacht wordt dat de eerste .vlaanderen-extensies zullen opduiken in 2013.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content