VMware verhoogt de prijzen voor zijn virtualisatiesoftware met tien procent en stelt tegelijk de basisuitvoering van zijn hypervisor ESX gratis ter beschikking. De ESXi-software kost nu nog 495 dollar.

De kersverse ceo Paul Maritz van VMware laat weten dat zijn bedrijf de lichte i-uitvoering van virtualisatiesoftware ESX eind deze maand gratis beschikbaar stelt. Hij hoopt daarmee meer bedrijven binnen te halen voor de overige, betaalde producten en diensten van het virtualisatiebedrijf. "Onze klanten betalen niet voor de hypervisor; ze betalen voor wat daar bovenop draait." ESX is een hypervisor, de basislaag zonder eigen besturingssysteem waarop dan virtuele machines, met eigen besturingssystemen, draaien.

VMware reageert hiermee ook op Microsoft die zijn hypervisor, Hyper-V, nagenoeg gratis aanbiedt voor Windows Server 2008. Voormalig Microsoft-topman Maritz zegt dat Hyper-V niet een rechtstreeks concurrerend product is en dat er geen noodzaak is prijzen te verlagen. "Hyper-V is maar één laag en komt overeen met onze ESXi-software, die nu dus gratis is." Toch staat VMware onder druk. Het voorspelt een niet al te best klimaat voor de tweede helft van dit jaar.

VMware staaft Maritz' mededeling dat prijsverlagingen niet nodig zijn met de aankondiging van prijsverhogingen. De prijzen voor de virtualisatieproducten van de EMC-dochter gaan per 1 september met maar liefst 10 procent omhoog.

Die stijging geldt voor de Emea-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) en Australië en Nieuw-Zeeland. VMware verklaart dat dit slechts een aanpassing is vanwege de fluctuerende wisselkoers van de Amerikaanse dollar. Online woedt er speculatie dat dit één van de voornaamste twistpunten was tussen bestuursvoorzitter Joe Tucci en de inmiddels weggestuurde ceo Diane Greene. Daarnaast wou Greene haar bedrijf weer losweken van EMC.

In samenwerking met Computable

VMware verhoogt de prijzen voor zijn virtualisatiesoftware met tien procent en stelt tegelijk de basisuitvoering van zijn hypervisor ESX gratis ter beschikking. De ESXi-software kost nu nog 495 dollar. De kersverse ceo Paul Maritz van VMware laat weten dat zijn bedrijf de lichte i-uitvoering van virtualisatiesoftware ESX eind deze maand gratis beschikbaar stelt. Hij hoopt daarmee meer bedrijven binnen te halen voor de overige, betaalde producten en diensten van het virtualisatiebedrijf. "Onze klanten betalen niet voor de hypervisor; ze betalen voor wat daar bovenop draait." ESX is een hypervisor, de basislaag zonder eigen besturingssysteem waarop dan virtuele machines, met eigen besturingssystemen, draaien. VMware reageert hiermee ook op Microsoft die zijn hypervisor, Hyper-V, nagenoeg gratis aanbiedt voor Windows Server 2008. Voormalig Microsoft-topman Maritz zegt dat Hyper-V niet een rechtstreeks concurrerend product is en dat er geen noodzaak is prijzen te verlagen. "Hyper-V is maar één laag en komt overeen met onze ESXi-software, die nu dus gratis is." Toch staat VMware onder druk. Het voorspelt een niet al te best klimaat voor de tweede helft van dit jaar. VMware staaft Maritz' mededeling dat prijsverlagingen niet nodig zijn met de aankondiging van prijsverhogingen. De prijzen voor de virtualisatieproducten van de EMC-dochter gaan per 1 september met maar liefst 10 procent omhoog. Die stijging geldt voor de Emea-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) en Australië en Nieuw-Zeeland. VMware verklaart dat dit slechts een aanpassing is vanwege de fluctuerende wisselkoers van de Amerikaanse dollar. Online woedt er speculatie dat dit één van de voornaamste twistpunten was tussen bestuursvoorzitter Joe Tucci en de inmiddels weggestuurde ceo Diane Greene. Daarnaast wou Greene haar bedrijf weer losweken van EMC. In samenwerking met Computable