Vol gas af op de muur die 5G heet

© Reuters

In 2020 moet 5G er zijn, maar tijdens de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea in 2018 moet de eerste grootschalige toepassing er zijn. Is dat wel haalbaar?

Het 5G-project lijkt op de goede weg te zijn. Ericsson rijdt al vrolijk rond met busjes vol testapparatuur om de verbinding tussen basisstations en mobiele apparatuur op basis van 5G te testen in het veld. Nokia brak onlangs het record in lab-testen door maar liefst 10 Gbps door de ether te bereiken over een 5G-verbinding.

Redenen genoeg dus om door te zetten met de ontwikkeling, lijkt het. Het probleem is dat standaardisering nog ten ene male ontbreekt. Iedereen creëert zijn eigen invulling van het concept, waarschuwt de FCC. “Waar behoefte aan is, is een brede paraplu over deze industrietakken die betrokken zijn bij 5G”, zegt Ken Rehbehn, analist bij 451 Research, tijdens het congres 2nd Brooklyn 5G Summit waar Computerworld over bericht. Hij concludeert dat 5G nog helemaal in de kinderschoenen staat.

Bovendien ontbreekt in veel landen nog het zicht op hoe frequenties herverdeeld kunnen en moeten worden om voldoende bandbreedte vrij te maken voor de nieuwe generatie mobiele apparatuur.

De vraag is dan ook of 5G op de Winterspelen 2018 wel een haalbare kaart is. Laat staan dat twee jaar daarna de technologie al is verwerkt in alle slimme apparatuur die we dan bij ons dragen.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content