Het nieuwe opslag- en distributiecentrum van Delhaize in Zellik heeft 50 miljoen euro gekost en is volledig geautomatiseerd.

"Logistiek is nu eenmaal onze core asset", zegt Michel Eeckhout, ceo van Delhaize Belgium (en tot voor twee jaar nog cio). De 12.000 m² grote stapelruimte wordt constant op een temperatuur van 2°C gehouden en is voor de specialist in (dag)verse producten een belangrijk schakel in zijn commerciële strategie.

Het centrum omvat 52 los- en laadkades, 48 voorbereidings- en pickingposten en 32 kranen die per uur 4.000 kisten met verse producten kunnen verwerken. Het magazijn is al operationeel voor 25 leveranciers, die momenteel 15% van de goederen leveren, en moet tegen maart 2010 op volle kracht draaien. Zowat 140 personen werken er 6 dagen op 7 en 22 uur per dag. De bouw van het magazijn is het werk van het Duitse bedrijf Witron.

Om de goederenafhandeling te optimaliseren maakt het centrum gebruik van EDI-software (Electronic Data Interchange) die handelsdocumenten elektronisch uitwisselt met de partners (leveranciers en winkels). Alle kisten zijn overigens voorzien van een rfid-tag zodat ze altijd perfect te traceren zijn. Op termijn zullen bijna 2 miljoen van deze tags in omloop zijn.

Het nieuwe magazijn heeft ook oog voor het milieu. Zo zijn er 8.000 m² zonnepanelen geïnstalleerd, wordt het regenwater opgevangen voor de koeling en gebeuren de leveringen in Brussel met een elektrische vrachtwagen.

Het nieuwe opslag- en distributiecentrum van Delhaize in Zellik heeft 50 miljoen euro gekost en is volledig geautomatiseerd. "Logistiek is nu eenmaal onze core asset", zegt Michel Eeckhout, ceo van Delhaize Belgium (en tot voor twee jaar nog cio). De 12.000 m² grote stapelruimte wordt constant op een temperatuur van 2°C gehouden en is voor de specialist in (dag)verse producten een belangrijk schakel in zijn commerciële strategie. Het centrum omvat 52 los- en laadkades, 48 voorbereidings- en pickingposten en 32 kranen die per uur 4.000 kisten met verse producten kunnen verwerken. Het magazijn is al operationeel voor 25 leveranciers, die momenteel 15% van de goederen leveren, en moet tegen maart 2010 op volle kracht draaien. Zowat 140 personen werken er 6 dagen op 7 en 22 uur per dag. De bouw van het magazijn is het werk van het Duitse bedrijf Witron. Om de goederenafhandeling te optimaliseren maakt het centrum gebruik van EDI-software (Electronic Data Interchange) die handelsdocumenten elektronisch uitwisselt met de partners (leveranciers en winkels). Alle kisten zijn overigens voorzien van een rfid-tag zodat ze altijd perfect te traceren zijn. Op termijn zullen bijna 2 miljoen van deze tags in omloop zijn. Het nieuwe magazijn heeft ook oog voor het milieu. Zo zijn er 8.000 m² zonnepanelen geïnstalleerd, wordt het regenwater opgevangen voor de koeling en gebeuren de leveringen in Brussel met een elektrische vrachtwagen.