De Nederlandse Fraudehelpdesk, het nationaal meldpunt voor vragen en meldingen over fraude, liet een onderzoek uitvoeren bij duizend mensen boven de achttien jaar. Negen procent van hen stelde onlangs te zijn opgelicht via internet.

Datingssites

Het gaat in de meeste gevallen (70 procent) om bedragen van maximaal 500 euro. Maar 12 procent van de slachtoffers zei tussen de 1.000 en 10.000 euro te zijn kwijtgeraakt, en bij drie procent betrof het zelfs sommen boven de 20.000 euro.

De hogere bedragen worden vaak via datingssites buitgemaakt. Zo stellen internetliefdes geld nodig te hebben voor bijvoorbeeld vliegtickets of ziekenhuisopname.

Schaamte

Nog niet de helft van alle gedupeerden deed aangifte van de fraude. 'Als het gaat om grote bedragen, dan schamen mensen zich daar vaak voor', aldus een woordvoerder van de Fraudehelpdesk.

En als er sprake is van bedragen onder de 500 euro, vinden mensen het vaak niet de moeite waard om naar de politie te gaan omdat ze daar te weinig vertrouwen in hebben. 'Gedupeerden denken dat de politie toch niet kan helpen omdat zij zich vooral bezighoudt met andere zaken zoals het uitdelen verkeersboetes.' (Belga/MI)

De Nederlandse Fraudehelpdesk, het nationaal meldpunt voor vragen en meldingen over fraude, liet een onderzoek uitvoeren bij duizend mensen boven de achttien jaar. Negen procent van hen stelde onlangs te zijn opgelicht via internet. DatingssitesHet gaat in de meeste gevallen (70 procent) om bedragen van maximaal 500 euro. Maar 12 procent van de slachtoffers zei tussen de 1.000 en 10.000 euro te zijn kwijtgeraakt, en bij drie procent betrof het zelfs sommen boven de 20.000 euro. De hogere bedragen worden vaak via datingssites buitgemaakt. Zo stellen internetliefdes geld nodig te hebben voor bijvoorbeeld vliegtickets of ziekenhuisopname. SchaamteNog niet de helft van alle gedupeerden deed aangifte van de fraude. 'Als het gaat om grote bedragen, dan schamen mensen zich daar vaak voor', aldus een woordvoerder van de Fraudehelpdesk. En als er sprake is van bedragen onder de 500 euro, vinden mensen het vaak niet de moeite waard om naar de politie te gaan omdat ze daar te weinig vertrouwen in hebben. 'Gedupeerden denken dat de politie toch niet kan helpen omdat zij zich vooral bezighoudt met andere zaken zoals het uitdelen verkeersboetes.' (Belga/MI)