Vredesactie heeft dinsdag in Gent klacht ingediend tegen Barco wegens "illegale wapenhandel". "Aanleiding is de ontwikkeling van een vluchtsimulator voor de Israëlische luchtmacht, waarvoor geen exportvergunning werd aangevraagd," aldus Vredesactie. Barco ontkent dat het de wetgeving aan zijn laars heeft gelapt.

Het bedrijf verkocht in 2010 acht simulatordomes, waarbij de piloot in een 360-gradenscherm zit, en projectoren aan het Israëlische defensiebedrijf Elbit. "In de simulatordomes kunnen gelijktijdig acht piloten van F-16 of F-15 gevechtsvliegtuigen oefenen", aldus Hans Lammerant van Vredesactie. "Piloten bereiden zich op die manier voor op grootschalige luchtaanvallen, zoals op Gaza in 2009."

Volgens Vredesactie omzeilde Barco de Belgische exportwetgeving door de simulatordomes in de VS te produceren. "Vanuit België werd echter meegewerkt aan de ontwikkeling van die vluchtsimulator, het prototype werd in 2010 in de Barco-vestiging van Kuurne gebouwd en in juli 2010 voorgesteld." Vredesactie wijst erop dat ook immateriële technologieoverdracht vergunningsplichtig is.

Barco ontkent dat het de wetgeving niet volgt. "Het prototype werd door Amerikaanse ingenieurs in het kenniscentrum van Barco Inc. in Xenia (Ohio) gebouwd", aldus senior vice-president Jean-Pierre Tanghe. "Het gaat dus om een Amerikaans product dat verkocht werd door een Amerikaans bedrijf. Wat Vredesactie ook mag zeggen, we voeren uit binnen de bestaande wetgeving, in dit geval de Amerikaanse." Omwille van de ruimte die nodig is om de simulatordome op te stellen, staat een prototype in Kuurne, aldus Barco.

Het bedrijf verduidelijkt dat de technologie, afhankelijk van de software, zowel voor civiele als militaire doeleinden gebruikt kan worden.

Bron: Belga

Vredesactie heeft dinsdag in Gent klacht ingediend tegen Barco wegens "illegale wapenhandel". "Aanleiding is de ontwikkeling van een vluchtsimulator voor de Israëlische luchtmacht, waarvoor geen exportvergunning werd aangevraagd," aldus Vredesactie. Barco ontkent dat het de wetgeving aan zijn laars heeft gelapt. Het bedrijf verkocht in 2010 acht simulatordomes, waarbij de piloot in een 360-gradenscherm zit, en projectoren aan het Israëlische defensiebedrijf Elbit. "In de simulatordomes kunnen gelijktijdig acht piloten van F-16 of F-15 gevechtsvliegtuigen oefenen", aldus Hans Lammerant van Vredesactie. "Piloten bereiden zich op die manier voor op grootschalige luchtaanvallen, zoals op Gaza in 2009." Volgens Vredesactie omzeilde Barco de Belgische exportwetgeving door de simulatordomes in de VS te produceren. "Vanuit België werd echter meegewerkt aan de ontwikkeling van die vluchtsimulator, het prototype werd in 2010 in de Barco-vestiging van Kuurne gebouwd en in juli 2010 voorgesteld." Vredesactie wijst erop dat ook immateriële technologieoverdracht vergunningsplichtig is. Barco ontkent dat het de wetgeving niet volgt. "Het prototype werd door Amerikaanse ingenieurs in het kenniscentrum van Barco Inc. in Xenia (Ohio) gebouwd", aldus senior vice-president Jean-Pierre Tanghe. "Het gaat dus om een Amerikaans product dat verkocht werd door een Amerikaans bedrijf. Wat Vredesactie ook mag zeggen, we voeren uit binnen de bestaande wetgeving, in dit geval de Amerikaanse." Omwille van de ruimte die nodig is om de simulatordome op te stellen, staat een prototype in Kuurne, aldus Barco. Het bedrijf verduidelijkt dat de technologie, afhankelijk van de software, zowel voor civiele als militaire doeleinden gebruikt kan worden.Bron: Belga