Vrees IT-jobs BNP Paribas Fortis “helemaal ongegrond”

Pieterjan Van Leemputten

De Liberale vakbond vreest dat de verkoop van het staatsaandeel in BNP Paribas Fortis de deur openzet voor een vertrek van de IT-afdeling. De bank zelf ontkent de plannen.

De Liberale vakbond vreest dat de verkoop van het staatsaandeel in BNP Paribas Fortis de deur openzet voor een vertrek van de IT-afdeling. De bank zelf ontkent de plannen. De reden voor de paniek gaat terug naar de laatste Europese ondernemingsraad waar werd gezegd dat de operationele kosten te hoog zijn waardoor er moet gezocht worden naar synergie. De bank is in tachtig landen actief en sluit niet uit dat activiteiten worden uitbesteed aan afdelingen in andere landen (smartsourcing).

Oscar Van Steenbrugge, hoofdafgevaardigde van ACLVB vreest dat nu de Belgische staat zijn belang in BNP Paribas Fortis heeft verkocht, ook Belgische activiteiten, waaronder de IT-afdeling, kunnen verhuizen. “Als de hand van de staat weg is, vrezen we dat niets hen kan tegenhouden om dat te doen.”

Van Steenbrugge nuanceert wel dat er inderdaad nog niets beslist is “Op 21 november is er een Belgische ondernemingsraad. Daar zullen we die vraag stellen. Nu is het nog koffiedik kijken, maar de mededeling jaagt ons schrik aan.”

Bij de bank zelf wuift men de angst weg. “Dat is volledig ongegrond”, zegt hoofdwoordvoerster Hilde Junius. “Wij hebben eind vorig jaar besparingsplannen aangekondigd, samen met de impact op het personeel en de agentschappen, maar alle lopende dossiers zijn gekend bij de sociale partners.”

Vandaag werken er 1092 Belgische IT-krachten bij de bank en nog eens 645 externen. Maar in principe zijn zij sowieso zeker van hun job tot 2016. “In 2012 is er een werkzekerheidsgarantie afgesloten voor vijf jaar, tot 2016, waarbij er geen ontslag om economische redenen kan zijn en er jobbehoud is. Elke personeelsvermindering is er via natuurlijke wijze gekomen.”

Wel wordt er inderdaad naar synergieën gezocht, “Onze IT-diensten zitten op het platform van de groep” zegt Junius. “Maar dat heeft niets te maken met de mensen die hier werken. Er is geen reden om de nadruk te leggen op de IT-afdeling.”

Dat er net volgende week een Belgische ondernemingsraad is, is toeval. “Dat is de gewone ondernemingsraad die al langer gepland stond. Daar kunnen extra vragen worden gesteld, maar er zijn geen nieuwe projecten aan de orde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content