De wereldwijde pc-verkoop zal in 2009 slechts met 2 procent afnemen tot 285 miljoen eenheden. Dat heeft het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner becijferd.

Gartner rekende in het begin van het jaar nog op een daling van 11,6 procent. In juni stelde Gartner de verwachtingen al bij tot -6 procent en die worden nu verder opgetrokken tot -2 procent. "De verkoop van draagbare pc's schiet opnieuw de hoogte in en de daling in de afzet van desktops is afgeremd", aldus George Shiffler, verantwoordelijk voor het onderzoek bij Gartner. De verkoop van minilaptops, de zogenaamde netbooks, doet het bijzonder goed, maar dat gaat grotendeels ten nadele van de budgetlaptops. In 2009 zullen er naar schatting 25 miljoen verkocht worden en in 2010 stijgt dat tot 37 miljoen.

De voorspoedige cijfers maken dat Gartner voor de totale computermarkt in 2010 rekent op een stijging van 12,6 procent.

Bron: Belga/AFP

De wereldwijde pc-verkoop zal in 2009 slechts met 2 procent afnemen tot 285 miljoen eenheden. Dat heeft het Amerikaanse onderzoeksbureau Gartner becijferd. Gartner rekende in het begin van het jaar nog op een daling van 11,6 procent. In juni stelde Gartner de verwachtingen al bij tot -6 procent en die worden nu verder opgetrokken tot -2 procent. "De verkoop van draagbare pc's schiet opnieuw de hoogte in en de daling in de afzet van desktops is afgeremd", aldus George Shiffler, verantwoordelijk voor het onderzoek bij Gartner. De verkoop van minilaptops, de zogenaamde netbooks, doet het bijzonder goed, maar dat gaat grotendeels ten nadele van de budgetlaptops. In 2009 zullen er naar schatting 25 miljoen verkocht worden en in 2010 stijgt dat tot 37 miljoen. De voorspoedige cijfers maken dat Gartner voor de totale computermarkt in 2010 rekent op een stijging van 12,6 procent. Bron: Belga/AFP