Het hof van beroep in Antwerpen heeft de eigenaars van een internetshop in Borgerhout noodgedwongen moeten vrijspreken voor het illegaal kopiëren van muziekbestanden en films. De in beslag genomen computer waarmee dat gebeurd zou zijn, is immers spoorloos verdwenen.

De politie had op 2 september 2004 een controle uitgevoerd in internetshop Bismallah aan de Turnhoutsebaan. Op de toog lag een prijslijst voor het branden van cd's en dvd's en een map met titels en beschrijvingen van films. Eén van de klanten vroeg tijdens de controle zelfs of hij zijn gekopieerde dvd's nog mocht meenemen.

De politie nam een computer met twee dvd-schrijvers, een computerserver met voor 13,5 gigabyte aan muziekbestanden, 365 dvd's en 27 computergames in beslag. Beklaagden Tarik E. en Youssef R. beweerden dat de prijslijsten niet van hen waren en dat het in hun winkel onmogelijk was om beeld- of geluidsmateriaal op een disk te schrijven.

Het hof van beroep stelde een deskundige aan om de software op de in beslag genomen computer te controleren, maar die kon hem nergens meer vinden. De server op zich vormde geen doorslaggevend bewijs en de politie had op de koop toe ook de aanwezige klanten in de internetshop niet verhoord.

Beide beklaagden werden dan ook vrijgesproken. Ze hadden in eerste aanleg nog een boete van 27.500 euro gekregen en moesten toen ook bijna 25.000 euro aan schadevergoedingen betalen aan Sabam, IFPI Belgium en zeventien filmproducenten en -verdelers. Door de vrijspraak krijgen die nu niets meer.

Bron: Belga

Het hof van beroep in Antwerpen heeft de eigenaars van een internetshop in Borgerhout noodgedwongen moeten vrijspreken voor het illegaal kopiëren van muziekbestanden en films. De in beslag genomen computer waarmee dat gebeurd zou zijn, is immers spoorloos verdwenen. De politie had op 2 september 2004 een controle uitgevoerd in internetshop Bismallah aan de Turnhoutsebaan. Op de toog lag een prijslijst voor het branden van cd's en dvd's en een map met titels en beschrijvingen van films. Eén van de klanten vroeg tijdens de controle zelfs of hij zijn gekopieerde dvd's nog mocht meenemen. De politie nam een computer met twee dvd-schrijvers, een computerserver met voor 13,5 gigabyte aan muziekbestanden, 365 dvd's en 27 computergames in beslag. Beklaagden Tarik E. en Youssef R. beweerden dat de prijslijsten niet van hen waren en dat het in hun winkel onmogelijk was om beeld- of geluidsmateriaal op een disk te schrijven. Het hof van beroep stelde een deskundige aan om de software op de in beslag genomen computer te controleren, maar die kon hem nergens meer vinden. De server op zich vormde geen doorslaggevend bewijs en de politie had op de koop toe ook de aanwezige klanten in de internetshop niet verhoord. Beide beklaagden werden dan ook vrijgesproken. Ze hadden in eerste aanleg nog een boete van 27.500 euro gekregen en moesten toen ook bijna 25.000 euro aan schadevergoedingen betalen aan Sabam, IFPI Belgium en zeventien filmproducenten en -verdelers. Door de vrijspraak krijgen die nu niets meer. Bron: Belga