De VRT gaat zijn digitaal archief vernieuwen. Daarvoor heeft de Vlaamse radio- en televisiemaatschappij Computacenter ingeschakeld. Dat it-dienstenbedrijf zal het systeem de komende 5 jaren ook onderhouden en uitbreiden. Het contract heeft een waarde van ruim 1,5 miljoen euro.

Het gaat in het bijzonder over de zogenaamde 'Gemeenschappelijke Media IT Infrastructuur' (GMII) van de VRT. Dat archief bevat onder meer beeldmateriaal, geluidsfragmenten en foto's en wordt intensief gebruikt door de nieuws- en sportdienst van de VRT als centrale productiehub: journalisten kunnen er online materiaal opzoeken en bewerken, terwijl programmamakers er op zoek gaan naar archiefbeelden of -geluidsfragmenten. Voor journalisten is dus vooral de performantie van belang, terwijl de programmamakers vooral capaciteit en beschikbaarheid verwachten.

De opslaginfrastructuur die Computacenter zal uitrollen, zal bestaan uit een geclusterd bestandssysteem van IBM, op HP-servers, -opslag en -netwerktechnologie. De opslagcapaciteit van het nieuwe archief zal aanvankelijk 900 TB bedragen en zal later nog groeien. De VRT eiste onder meer HD-compliance, 100 procent beschikbaarheid, een gegarandeerde throughput (lees: een verzekerde aflevering van het gevraagde bestand) en een snelle restore van het systeem. De nieuwe infrastructuur zou vanaf november van dit jaar operationeel moeten zijn.

De VRT gaat zijn digitaal archief vernieuwen. Daarvoor heeft de Vlaamse radio- en televisiemaatschappij Computacenter ingeschakeld. Dat it-dienstenbedrijf zal het systeem de komende 5 jaren ook onderhouden en uitbreiden. Het contract heeft een waarde van ruim 1,5 miljoen euro. Het gaat in het bijzonder over de zogenaamde 'Gemeenschappelijke Media IT Infrastructuur' (GMII) van de VRT. Dat archief bevat onder meer beeldmateriaal, geluidsfragmenten en foto's en wordt intensief gebruikt door de nieuws- en sportdienst van de VRT als centrale productiehub: journalisten kunnen er online materiaal opzoeken en bewerken, terwijl programmamakers er op zoek gaan naar archiefbeelden of -geluidsfragmenten. Voor journalisten is dus vooral de performantie van belang, terwijl de programmamakers vooral capaciteit en beschikbaarheid verwachten. De opslaginfrastructuur die Computacenter zal uitrollen, zal bestaan uit een geclusterd bestandssysteem van IBM, op HP-servers, -opslag en -netwerktechnologie. De opslagcapaciteit van het nieuwe archief zal aanvankelijk 900 TB bedragen en zal later nog groeien. De VRT eiste onder meer HD-compliance, 100 procent beschikbaarheid, een gegarandeerde throughput (lees: een verzekerde aflevering van het gevraagde bestand) en een snelle restore van het systeem. De nieuwe infrastructuur zou vanaf november van dit jaar operationeel moeten zijn.