"Bogatsjov, die ook bekendstaat onder het pseudoniem lucky12345 en slavik, wordt ervan beschuldigd dat hij achter een netwerk zit dat illegale software installeerde op meer dan een miljoen computers zonder toestemming", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht.

De gebruikers van de software Zeus of het meer geavanceerde GameOver Zeus konden "bankgegevens stelen en de betrokken rekeningen plunderen". Er werd voor "meer dan honderd miljoen dollar" gestolen bij privé-personen en Amerikaanse bedrijven, zegt Buitenlandse Zaken.

Bogatsjov is "mogelijk de belangrijkste cybercrimineel van de planeet", zei William Brownfield, die bevoegd is voor internationale gerechtelijke samenwerking binnen Buitenlandse Zaken, op een persconferentie. Volgens de informatie van de Amerikaanse justitie woont Bogatsjov (31) in Rusland.

De FBI maakte informatie over hem over aan de Russische inlichtingendienst FSB, zei Joseph Desmarest, adjunct-directeur van de cyber-afdeling van de FBI. Het onderzoek naar "GameOver Zeus" zou de FBI naar een tiental andere landen geleid hebben, waaronder Australië, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Luxemburg en Japan.

(Belga/RR)

"Bogatsjov, die ook bekendstaat onder het pseudoniem lucky12345 en slavik, wordt ervan beschuldigd dat hij achter een netwerk zit dat illegale software installeerde op meer dan een miljoen computers zonder toestemming", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht. De gebruikers van de software Zeus of het meer geavanceerde GameOver Zeus konden "bankgegevens stelen en de betrokken rekeningen plunderen". Er werd voor "meer dan honderd miljoen dollar" gestolen bij privé-personen en Amerikaanse bedrijven, zegt Buitenlandse Zaken. Bogatsjov is "mogelijk de belangrijkste cybercrimineel van de planeet", zei William Brownfield, die bevoegd is voor internationale gerechtelijke samenwerking binnen Buitenlandse Zaken, op een persconferentie. Volgens de informatie van de Amerikaanse justitie woont Bogatsjov (31) in Rusland. De FBI maakte informatie over hem over aan de Russische inlichtingendienst FSB, zei Joseph Desmarest, adjunct-directeur van de cyber-afdeling van de FBI. Het onderzoek naar "GameOver Zeus" zou de FBI naar een tiental andere landen geleid hebben, waaronder Australië, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Luxemburg en Japan.(Belga/RR)