De Amerikaanse krant Wall Street Journal meldt, op gezag van anonieme ingewijden, dat de US Marshals Service kleine vliegtuigen inzet die mobiele telefoons bespioneren. De vliegtuigen, afkomstig vanuit minstens vijf grote luchthavens in de VS, hebben een apparaat aan boord dat signalen van zendmasten imiteert. Mobiele toestellen maken daar verbinding mee, en delen zo informatie zoals unieke identificatienummers en lokalisatiegegevens.

Meerderheid Amerikaanse bevolking getroffen

Het apparaat wordt ook wel de dirtbox genoemd en zou geproduceerd worden door Digital Recovery Technology, een filiaal van Boeing. Die dirtbox misleidt de gsm door zich automatisch als de beste zendmast voor te stellen, verzamelt dan de gegevens en draagt vervolgens de verbinding over aan echte zendmasten.

De vliegtuigen zouden regelmatig over het land vliegen om de gegevens van tienduizenden mobiele telefoons te verzamelen. De meerderheid van de Amerikaanse bevolking zou daarbij getroffen zijn.

Amerikaanse Justitie: 'Agentschappen houden zich aan de wet'

Het Amerikaanse ministerie van Justitie weigerde commentaar, maar zei enkel dat de agentschappen zich aan de wet houden voor alles wat observatie en spionage aangaat. Volgens de krant zou het programma de locatie onthuld hebben van gsm's die gelinkt zijn aan misdadigers of verdachten. (Belga/MI)

WSJ
© WSJ
De Amerikaanse krant Wall Street Journal meldt, op gezag van anonieme ingewijden, dat de US Marshals Service kleine vliegtuigen inzet die mobiele telefoons bespioneren. De vliegtuigen, afkomstig vanuit minstens vijf grote luchthavens in de VS, hebben een apparaat aan boord dat signalen van zendmasten imiteert. Mobiele toestellen maken daar verbinding mee, en delen zo informatie zoals unieke identificatienummers en lokalisatiegegevens. Meerderheid Amerikaanse bevolking getroffenHet apparaat wordt ook wel de dirtbox genoemd en zou geproduceerd worden door Digital Recovery Technology, een filiaal van Boeing. Die dirtbox misleidt de gsm door zich automatisch als de beste zendmast voor te stellen, verzamelt dan de gegevens en draagt vervolgens de verbinding over aan echte zendmasten.De vliegtuigen zouden regelmatig over het land vliegen om de gegevens van tienduizenden mobiele telefoons te verzamelen. De meerderheid van de Amerikaanse bevolking zou daarbij getroffen zijn. Amerikaanse Justitie: 'Agentschappen houden zich aan de wet'Het Amerikaanse ministerie van Justitie weigerde commentaar, maar zei enkel dat de agentschappen zich aan de wet houden voor alles wat observatie en spionage aangaat. Volgens de krant zou het programma de locatie onthuld hebben van gsm's die gelinkt zijn aan misdadigers of verdachten. (Belga/MI)