VS geeft controle op internetadressen uit handen

© iStock
Pieterjan Van Leemputten

Op 1 oktober draagt de Amerikaanse overheid het beheer van de internetadressen over aan ICANN. Minder bemoeienis vanuit de VS moet het DNS-beheer meer internationale steun geven.

Historisch heeft het Amerikaanse Department of Commerce steeds de controle gehad over het systeem achter de internetadressen. Dat zorgt er voor dat een internetdomein, bijvoorbeeld Google.com of Datanews.be, vlot wordt gekoppeld aan het IP-adres (en dus de servers) waar de site draait.

Het internet is een Amerikaanse uitvinding, maar naarmate het web globaler werd, kwam er steeds vaker kritiek op het feit dat de VS nog steeds alle touwtjes in handen had. Ook voor de VS zelf was het de bedoeling dat het slechts tijdelijk die controle kreeg. Toch duurde het uiteindelijk achttien jaar, sinds 1998, om de ontvoogding rond te krijgen. In een recente blogpost bevestigt de Amerikaanse overheid nu dat dit op 1 oktober zal gebeuren.

De controle over het systeem achter de domeinnamen gaat nu naar ICANN, de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. Die heeft weliswaar haar hoofdzetel in de VS, meerbepaald Los Angeles, maar wordt wel bestuurd door een internationale verzameling van telecom-stakeholders.

Voor internetgebruikers zelf verandert er niets. De VS ging twee jaar geleden al definitief akkoord en ICANN zelf heeft jaren gehad om de machtsoverdracht voor te bereiden. Maar op lange termijn is de keuze wel een goede zaak. De regels voor domeinnamen op het internet, zoals de keuze van enkele jaren geleden om domeinnamen als .Brussels, .travel of .jobs toe te laten, worden voortaan immers bepaald door een internationale gemeenschap in plaats van één land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content