De Verenigde Staten hebben vorige week een van de grootste simulaties ooit van een cyberaanval gehouden. Bedoeling was na te gaan of er hiaten zitten in de bestaande computersystemen.

Computerexperten uit vijf landen, meer dan 40 privébedrijven en verschillende overheidsagentschappen hebben deelgenomen aan de oefeningen. Het doel was om de bestaande alarmsystemen te testen en eventuele lacunes te vinden in de verdeling van de informatie tussen verschillende sectoren.

De oefeningen, die "Cyber Storm II" gedoopt werden, moeten de reële en toenemende dreiging van cyberaanvallen verhinderen. Dat zei Robert Jamison, onderminister van het Department of Homeland Security (DHS) en verantwoordelijk voor het project.

Tientallen specialisten zaten vijf dagen lang opgesloten in een ruimte met computers in het hoofdkwartier van de Amerikaanse geheime dienst in Washington. Andere experten namen deel aan het project vanuit verschillende locaties verspreid over de VS en het buitenland, onder andere ook in grote ondernemingen.

De deelnemers werden geconfronteerd met 1.800 gesimuleerde aanvallen van "hackers" die het informaticasysteem willen binnendringen en het netwerk voldoende schade toedienen zodat internationale hulp moet worden ingeschakeld.

Geen van de experts van DHS wilde achteraf aangeven welke bedreigingen ontdekt waren en wat de zwaktes van het systeem zijn. Op het einde van het jaar wordt er wel een rapport gepubliceerd waarin de resultaten bekendgemaakt worden.

Bron: Belga

De Verenigde Staten hebben vorige week een van de grootste simulaties ooit van een cyberaanval gehouden. Bedoeling was na te gaan of er hiaten zitten in de bestaande computersystemen. Computerexperten uit vijf landen, meer dan 40 privébedrijven en verschillende overheidsagentschappen hebben deelgenomen aan de oefeningen. Het doel was om de bestaande alarmsystemen te testen en eventuele lacunes te vinden in de verdeling van de informatie tussen verschillende sectoren. De oefeningen, die "Cyber Storm II" gedoopt werden, moeten de reële en toenemende dreiging van cyberaanvallen verhinderen. Dat zei Robert Jamison, onderminister van het Department of Homeland Security (DHS) en verantwoordelijk voor het project. Tientallen specialisten zaten vijf dagen lang opgesloten in een ruimte met computers in het hoofdkwartier van de Amerikaanse geheime dienst in Washington. Andere experten namen deel aan het project vanuit verschillende locaties verspreid over de VS en het buitenland, onder andere ook in grote ondernemingen. De deelnemers werden geconfronteerd met 1.800 gesimuleerde aanvallen van "hackers" die het informaticasysteem willen binnendringen en het netwerk voldoende schade toedienen zodat internationale hulp moet worden ingeschakeld. Geen van de experts van DHS wilde achteraf aangeven welke bedreigingen ontdekt waren en wat de zwaktes van het systeem zijn. Op het einde van het jaar wordt er wel een rapport gepubliceerd waarin de resultaten bekendgemaakt worden. Bron: Belga