Het bewuste plan gaat over het beheer van IANA (Internet Assigned Numbers Authority) dat technische standaarden zoals IP-nummers, TLD en rootzone management en protocolparameters omvat. IANA wordt al jaren vanuit de Amerikaanse overheid gestuurd maar ICANN probeert dat al jaren over te brengen naar zijn eigen organisatie, bestuurd door de internationale gemeenschap.

Het plan in kwestie werd afgerond op ICANN 55 dat momenteel doorgaat in Marokko. Gelijk verandert ook de werking van ICANN waardoor de organisatie meer verantwoording moet afleggen aan de internationale internetgemeenschap.

ICANN werkt al sinds 1998 aan het plan, maar het was pas twee jaar geleden dat de VS liet verstaan dat het tijd is voor een overdracht. Op dit moment wordt het plan dat ICANN opstelde bezorgd aan de Amerikaanse overheid. Die moet het wel nog goedkeuren, al verwacht DNS Belgium, dat in België de domeinnamen beheert, dat dit nog voor 30 september zal gebeuren. Dan loopt immers het huidige contract over de IANA-toezichtfunctie af.

Exit Fadi Chehade

ICANN 55 was ook de laatste voor ceo Fadi Chehade. Hij was vier jaar lang het hoofd van de organisatie maar koos vorig jaar voor een carrièrre buiten de sector van domeinnamen.

Het parcours van de topman is wisselend. Hij wordt geprezen omdat hij Icann professioneler maakte, met meer medewerkers en meer geld. Al werd hij ook meermaals bekritiseert door de sector. Onder meer omdat hij veel ex-partners bij de organisatie binnenbracht.

Het bewuste plan gaat over het beheer van IANA (Internet Assigned Numbers Authority) dat technische standaarden zoals IP-nummers, TLD en rootzone management en protocolparameters omvat. IANA wordt al jaren vanuit de Amerikaanse overheid gestuurd maar ICANN probeert dat al jaren over te brengen naar zijn eigen organisatie, bestuurd door de internationale gemeenschap.Het plan in kwestie werd afgerond op ICANN 55 dat momenteel doorgaat in Marokko. Gelijk verandert ook de werking van ICANN waardoor de organisatie meer verantwoording moet afleggen aan de internationale internetgemeenschap.ICANN werkt al sinds 1998 aan het plan, maar het was pas twee jaar geleden dat de VS liet verstaan dat het tijd is voor een overdracht. Op dit moment wordt het plan dat ICANN opstelde bezorgd aan de Amerikaanse overheid. Die moet het wel nog goedkeuren, al verwacht DNS Belgium, dat in België de domeinnamen beheert, dat dit nog voor 30 september zal gebeuren. Dan loopt immers het huidige contract over de IANA-toezichtfunctie af.Exit Fadi ChehadeICANN 55 was ook de laatste voor ceo Fadi Chehade. Hij was vier jaar lang het hoofd van de organisatie maar koos vorig jaar voor een carrièrre buiten de sector van domeinnamen. Het parcours van de topman is wisselend. Hij wordt geprezen omdat hij Icann professioneler maakte, met meer medewerkers en meer geld. Al werd hij ook meermaals bekritiseert door de sector. Onder meer omdat hij veel ex-partners bij de organisatie binnenbracht.