Icann, de instantie die wereldwijd het domeinnaamsysteem voor het internet beheert, valt voortaan niet meer enkel onder het Ministerie van Handel van de Verenigde Staten. De organisatie zal verantwoording moeten afleggen aan heel de wereld.

Icann werd in 1998 als non-profitorganisatie in de Verenigde Staten in Californië opgericht, binnen een overeenkomst met het Amerikaanse ministerie van Handel. De organisatie werd dus ook enkel door de VS gecontroleerd. Maar die overeenkomst is gisteren afgelopen.

De regering van de VS en de Icann zullen nu een gezamenlijke 'Bevestiging vanVerbintenissen' ondertekenen waarin wordt vastgelegd dat voortaan een wereldwijde organisatie is. Icann zal voortaan verantwoording moeten afleggen aan alle overheden ter wereld. Dat zal verlopen via externe beoordelingspanels. Die zullen (waarschijnlijk om de drie jaar) nagaan of Icann aan haar verplichtingen als organisatie voldoet. De VS zal voortaan één van de vele stemmen zijn in beoordeling.

Eurocommissaris voor Informatiemaatschappij en Media Viviane Reding heeft al verheugd gereageerd op de beslissing. Ze had er in het verleden al meermaals op aangedrongen dat de VS de totale controle over de Icann zou laten varen. President Obama had daar wel oren naar. Reding noemt het goed dat de controle over het internet aangepast is aan "de realiteit van de 21ste eeuw en de mondialisering": "Internetgebruikers wereldwijd kunnen er nu van uitgaan dat de besluiten van de ICANN met betrekking tot domeinnamen en -adressen meer onafhankelijk zullen zijn en dat een verantwoordingsplicht geldt, waarbij rekening wordt gehouden met de belangen van alle partijen."

Icann, de instantie die wereldwijd het domeinnaamsysteem voor het internet beheert, valt voortaan niet meer enkel onder het Ministerie van Handel van de Verenigde Staten. De organisatie zal verantwoording moeten afleggen aan heel de wereld. Icann werd in 1998 als non-profitorganisatie in de Verenigde Staten in Californië opgericht, binnen een overeenkomst met het Amerikaanse ministerie van Handel. De organisatie werd dus ook enkel door de VS gecontroleerd. Maar die overeenkomst is gisteren afgelopen. De regering van de VS en de Icann zullen nu een gezamenlijke 'Bevestiging vanVerbintenissen' ondertekenen waarin wordt vastgelegd dat voortaan een wereldwijde organisatie is. Icann zal voortaan verantwoording moeten afleggen aan alle overheden ter wereld. Dat zal verlopen via externe beoordelingspanels. Die zullen (waarschijnlijk om de drie jaar) nagaan of Icann aan haar verplichtingen als organisatie voldoet. De VS zal voortaan één van de vele stemmen zijn in beoordeling. Eurocommissaris voor Informatiemaatschappij en Media Viviane Reding heeft al verheugd gereageerd op de beslissing. Ze had er in het verleden al meermaals op aangedrongen dat de VS de totale controle over de Icann zou laten varen. President Obama had daar wel oren naar. Reding noemt het goed dat de controle over het internet aangepast is aan "de realiteit van de 21ste eeuw en de mondialisering": "Internetgebruikers wereldwijd kunnen er nu van uitgaan dat de besluiten van de ICANN met betrekking tot domeinnamen en -adressen meer onafhankelijk zullen zijn en dat een verantwoordingsplicht geldt, waarbij rekening wordt gehouden met de belangen van alle partijen."