VS-ministerie: ‘Weigering van Apple is marketingstrategie’, Trump wil boycot

De schutters van San Bernardino © /

Het Amerikaanse ministerie van Justitie de rechtbank uitdrukkelijk gevraagd om Apple te verplichten de iPhone te ontcijferen van een van de daders van de terreuraanslag in San Bernandino.

Bij die aanslag vielen eind vorig jaar veertien doden. Afgelopen dinsdag droeg een rechter het technoligiebedrijf al op om het FBI te helpen, toegang te krijgen tot de versleutelde inhoud op de smartphone, maar Apple-baas Tim Cook kondigde onmiddellijk bezwaar tegen de eis aan.

Het verzoek van het FBI “houdt geen gevaar in voor eender welke andere telefoon en is niet het equivalent van een loper die op miljoenen sloten past”, stelt het ministerie. Het stelt dat Apple enkel weigert mee te helpen “uit bezorgdheid voor zijn businessmodel en marketingstrategie”.

‘Boycot Apple’

Cook had de vraag van het FBI een “bloedstollende” aanval op de privacy genoemd.

Eerder deze week kon Apple al op de steun rekenen van Google en WhatsApp in zijn weigering het FBI te helpen.

Het FBI slaagt er al maanden niet in om de telefoon te kraken. Apple heeft aangegeven dat het wel over de software beschikt om de versleutelde informatie uit de telefoon te halen.

Het dispuut wordt ook een thema in de verkiezingscampagne. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump riep op tot een boycot van Apple. “Ik bedenk dit juist”, zei hij tegen zijn toehoorders tijdens een verkiezingsmeeting in South Carolina: “Ik vind dat jullie Apple moeten boycotten tot ze meewerken”. Hij tweette later dat hij, tenzij Apple bijdraait, alleen nog zijn Samsung zal gebruiken. “De telefoon behoort toe aan de autoriteiten”, zei hij, en niet aan een privépersoon van wie de privacy beschermd moet worden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content