VS overweegt om ‘terughacken’ legaal te maken

. © Getty Images/iStockphoto
Pieterjan Van Leemputten

In de Verenigde staten ligt een wetsvoorstel op tafel waarmee slachtoffers van hacking de aanvaller mogen terughacken. Al zijn er nog steeds beperkingen

De wet krijgt de klinkende naam Active Cyber Defense Certainty Act (yep, ACDC) mee en laat in beperkte mate toe dat organisaties (dus geen burgers) buiten hun eigen netwerk aanvallers mogen identificeren, hun systemen infiltreren en data vernietigen die werd gestolen. Ook mogen ze de fysieke locatie van de aanvallers achterhalen.

De wet zit nog in een vroeg stadium, het is dus nog niet duidelijk of ze er in de huidige vorm zal komen. Tegelijk zijn er alvast beperkingen ingebouwd. Zo mag er enkel worden teruggehackt zo lang alles op Amerikaans grondgebied gebeurt en zijn bedrijven verantwoordelijk voor de schade die ze aan infrastructuur van onschuldigen toebrengen. Ook moet een terughack worden gemeld aan de FBI die dan moet controleren of de actie niet vloekt met reeds lopen onderzoek.

Vrij (cyber)wapenbezit

De kwestie van terughacken ligt al een tijdje op tafel in de VS en moet bedrijven meer slagkracht geven. Maar de vraag is of de wet enig nut zal hebben. Zo is het niet ondenkbaar dat hackers voortaan automatisch via een Europese of Aziatische server aanvallen om terughacken te voorkomen. Ook wanneer onschuldige netwerken of toestellen worden getroffen gaan zij niet altijd weten of dit komt door een tegenhack van een organisatie.

Tegelijk is de kans groot dat een hoop ‘cyberwapens’ die momenteel onder de radar blijven, zo breed commercieel beschikbaar worden, waarbij de Amerikaanse overheid niet altijd kan controleren of ze legitiem werden ingezet.

Op Twitter wordt enerzijds de vergelijking gemaakt met het recht om een inbreker neer te schieten. Maar ook met de analogie van vrije wapendracht dat Amerikanen hierdoor het recht hebben zich te verdedigen en dus alvast wapens te kopen. Al draait dat laatste doorgaans vaker uit in onnodige schietpartijen dan in het voorkomen van misdrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content