De Verenigde Staten hebben een budget van 30 miljoen dollar vrijgemaakt voor projecten rond 'internetvrijheid' en technologie om censuurfilters van de overheid te omzeilen.

De Amerikaanse overheid is op zoek naar mensen en organisaties die geld kunnen gebruiken om internetcensuur tegen te gaan, zo meldt nieuwssite Ars Technica. Het gaat in de eerste plaats om technologie en tools die firewalls en filters kunnen omzeilen. Dat kunnen algemene anti-censuurtools zijn, maar ook heel landenspecifieke, bijvoorbeeld voor China, Iran of Rusland.

Verder zijn de Amerikanen op zoek naar technologie om mobiele communicatie beter te beveiligien. Ook moet er voor non-profit-organisaties en digitale activisten communicatieplatformen komen. Tenslotte wordt melding gemaakt van de oprichting van 'virtuele open internetcentra' buiten de grenzen van landen waar censuur heerst, om gecensureerde content te kunnen publiceren en archiveren.

De 30 miljoen dollar die daarvoor vrijgemaakt wordt, is specifiek bedoeld voor landen in het Verre Oosten (onder meer China), het Midden-Oosten (onder meer Iran), Zuid-Oost Azië, het zuiden van Kaukasus, Eurazië (onder meer Rusland), Centraal-Azië, Latijns-Amerika (onder meer Cuba) en Afrika.

http://www.state.gov/g/drl/p/127829.htm

De Verenigde Staten hebben een budget van 30 miljoen dollar vrijgemaakt voor projecten rond 'internetvrijheid' en technologie om censuurfilters van de overheid te omzeilen. De Amerikaanse overheid is op zoek naar mensen en organisaties die geld kunnen gebruiken om internetcensuur tegen te gaan, zo meldt nieuwssite Ars Technica. Het gaat in de eerste plaats om technologie en tools die firewalls en filters kunnen omzeilen. Dat kunnen algemene anti-censuurtools zijn, maar ook heel landenspecifieke, bijvoorbeeld voor China, Iran of Rusland. Verder zijn de Amerikanen op zoek naar technologie om mobiele communicatie beter te beveiligien. Ook moet er voor non-profit-organisaties en digitale activisten communicatieplatformen komen. Tenslotte wordt melding gemaakt van de oprichting van 'virtuele open internetcentra' buiten de grenzen van landen waar censuur heerst, om gecensureerde content te kunnen publiceren en archiveren. De 30 miljoen dollar die daarvoor vrijgemaakt wordt, is specifiek bedoeld voor landen in het Verre Oosten (onder meer China), het Midden-Oosten (onder meer Iran), Zuid-Oost Azië, het zuiden van Kaukasus, Eurazië (onder meer Rusland), Centraal-Azië, Latijns-Amerika (onder meer Cuba) en Afrika. http://www.state.gov/g/drl/p/127829.htm