Fotonica-onderzoeker Vincent Ginis wint een beurs van The Society of Photo-Optical Instrumentation Engineers, uitgereikt in San Diego, VS.

Vincent Ginis, die verbonden is aan de vakgroep Fotonica van de VUB, is pas de tweede Belg die een dergelijke beurs van SPIE ontvangt, na dr. Philippe Tassin, eveneens verbonden aan de VUB. Samen bestuderen ze metamaterialen die kunnen worden aangewend voor de miniaturisering van fotonicaschakelingen. Dergelijke materialen komen niet in de natuur voor, maar de Fotonica-vakgroep bestudeert metamaterialen die de frequentie van het aangewende licht kunnen beïnvloeden, vergelijkbaar met hoe het licht dat door de ruimte reist onderhevig is aan een roodverschuiving. Vincent Ginis bedacht tevens een wijze waarop licht kan worden opgesloten in metamateriaal, in ruimten kleiner dan de golflengte van het licht.

Op termijn moet dit leiden tot materialen en producten die fotonicaschakelingen op een miniaturisatieniveau brengen, dat vandaag is weggelegd voor elektronische schakelingen. Dat zal toepassingen vinden op gebieden als routers in core-netwerken, maar ook in compleet andere domeinen van de fysica.

Vandaag zitten de onderzoekers wel nog in het stadium van theoretische beschrijvingen van dergelijke materialen, maar in nano-onderzoeksinstellingen als bijvoorbeeld Imec moeten de technologieën aanwezig zijn om desgewenst die materialen ook in de praktijk te brengen. Materiaalstudie zal daarbij een belangrijke rol spelen, om materialen te vinden die onder meer het licht niet al te zeer absorberen. Een en ander maakt dat na de ontwikkeling van eventuele eerste materialen, die vervolgens nog moeten worden getest en geoptimaliseerd voor productie technieken. Praktische toepassingen binnen tien jaar klinkt dan allicht ook nog te optimistisch.

Eerder dit jaar, in april, stond het Fotonica team van de VUB in voor de organisatie van de Europese SPIE Photonics conferentie, waar 2.500 deelnemers uit 55 landen en tientallen bedrijven zich over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Photonics bogen.

Fotonica-onderzoeker Vincent Ginis wint een beurs van The Society of Photo-Optical Instrumentation Engineers, uitgereikt in San Diego, VS. Vincent Ginis, die verbonden is aan de vakgroep Fotonica van de VUB, is pas de tweede Belg die een dergelijke beurs van SPIE ontvangt, na dr. Philippe Tassin, eveneens verbonden aan de VUB. Samen bestuderen ze metamaterialen die kunnen worden aangewend voor de miniaturisering van fotonicaschakelingen. Dergelijke materialen komen niet in de natuur voor, maar de Fotonica-vakgroep bestudeert metamaterialen die de frequentie van het aangewende licht kunnen beïnvloeden, vergelijkbaar met hoe het licht dat door de ruimte reist onderhevig is aan een roodverschuiving. Vincent Ginis bedacht tevens een wijze waarop licht kan worden opgesloten in metamateriaal, in ruimten kleiner dan de golflengte van het licht. Op termijn moet dit leiden tot materialen en producten die fotonicaschakelingen op een miniaturisatieniveau brengen, dat vandaag is weggelegd voor elektronische schakelingen. Dat zal toepassingen vinden op gebieden als routers in core-netwerken, maar ook in compleet andere domeinen van de fysica. Vandaag zitten de onderzoekers wel nog in het stadium van theoretische beschrijvingen van dergelijke materialen, maar in nano-onderzoeksinstellingen als bijvoorbeeld Imec moeten de technologieën aanwezig zijn om desgewenst die materialen ook in de praktijk te brengen. Materiaalstudie zal daarbij een belangrijke rol spelen, om materialen te vinden die onder meer het licht niet al te zeer absorberen. Een en ander maakt dat na de ontwikkeling van eventuele eerste materialen, die vervolgens nog moeten worden getest en geoptimaliseerd voor productie technieken. Praktische toepassingen binnen tien jaar klinkt dan allicht ook nog te optimistisch. Eerder dit jaar, in april, stond het Fotonica team van de VUB in voor de organisatie van de Europese SPIE Photonics conferentie, waar 2.500 deelnemers uit 55 landen en tientallen bedrijven zich over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Photonics bogen.