Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben een belangrijk onderdeel ontworpen voor de nieuwe biomedische "lab on a chip-sensor" van Panasonic. Het meettoestel ter grootte van een elektronische chip voert snelle, goedkope en nauwkeurige DNA-analyses uit.

De reactie van het lichaam op ziekteverwekkers en medicijnen wordt mee bepaald door zogenaamde "enkel-nucleotide polymorfismen". Dat zijn minuscule variaties in het DNA met de lengte van slechts één schakel of nucleotide. Het opsporen van deze polymorfismen is essentieel voor de ontwikkeling van een steeds meer gepersonaliseerde geneeskunde. De bestaande methoden om de enkel-nucleotide polymorfismen op te sporen zijn erg omslachtig, duur en tijdrovend.

Elektronicabedrijf Panasonic is bezig met het ontwerp van een microfluïdische chip die dergelijke analyses op snelle, eenvoudige en accurate manier kan uitvoeren. Op die manier moeten de tests niet meer in een gespecialiseerd labo gebeuren, maar kunnen ze ook in een artsenpraktijk worden uitgevoerd.

De nieuwe "lab on a chip" bestaat uit enkele aparte componenten, met onder meer een pomp en een detector. Een cruciaal onderdeel werd ontwikkeld door ingenieurs van de VUB-vakgroep Chemische ingenieurstechnieken en industriële scheikunde in samenwerking met het nanotechnologisch instituut Imec. Het gaat om een microfluïdische scheidingskolom waarop de DNA-scheiding kan uitgevoerd worden door vloeibare chromatografie.

Bron: Belga

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) hebben een belangrijk onderdeel ontworpen voor de nieuwe biomedische "lab on a chip-sensor" van Panasonic. Het meettoestel ter grootte van een elektronische chip voert snelle, goedkope en nauwkeurige DNA-analyses uit. De reactie van het lichaam op ziekteverwekkers en medicijnen wordt mee bepaald door zogenaamde "enkel-nucleotide polymorfismen". Dat zijn minuscule variaties in het DNA met de lengte van slechts één schakel of nucleotide. Het opsporen van deze polymorfismen is essentieel voor de ontwikkeling van een steeds meer gepersonaliseerde geneeskunde. De bestaande methoden om de enkel-nucleotide polymorfismen op te sporen zijn erg omslachtig, duur en tijdrovend. Elektronicabedrijf Panasonic is bezig met het ontwerp van een microfluïdische chip die dergelijke analyses op snelle, eenvoudige en accurate manier kan uitvoeren. Op die manier moeten de tests niet meer in een gespecialiseerd labo gebeuren, maar kunnen ze ook in een artsenpraktijk worden uitgevoerd. De nieuwe "lab on a chip" bestaat uit enkele aparte componenten, met onder meer een pomp en een detector. Een cruciaal onderdeel werd ontwikkeld door ingenieurs van de VUB-vakgroep Chemische ingenieurstechnieken en industriële scheikunde in samenwerking met het nanotechnologisch instituut Imec. Het gaat om een microfluïdische scheidingskolom waarop de DNA-scheiding kan uitgevoerd worden door vloeibare chromatografie. Bron: Belga