Elke startup in Wallonie kan zich voorstellen aan een jury van ondernemers en specialisten in finance voor een prefinanciering van 50.000 euro (converteerbare lening), om zo project te verfijnen en vervolgens te gaan voor een kapitaalsverhoging;

In tweede fase, als het project potentieel rendabel blijkt, kan het fonds 250.000 euro steun geven op voorwaarde dat privè-investeerders minstens een gelijkaardig bedrag op tafel leggen.

"Het economisch model van de digitale sector is niet zoals die van klassieke bedrijven", zegt Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt bij de voorstelling van het project. De levendigheid van de sector maakt dat digitale spelers met een korte beleggingshorizon zitten en dan kan je niet altijd aankloppen bij de banken.

"Hier krijg je de budgetten op enkele weken tijd, in plaats van drie maanden te moeten wachten", aldus Pierre Rion, serieondernemer en voorzitter van het investment committee van W.IN.G.

Eerst publiek, dan privé

Het fonds wil met zijn aanpak ook twee andere remmende factoren wegwerken: de angst van investeerders voor slecht gedefiniëerde businessmodellen en de druk op een investering alvorens er publiek geld bij komt kijken. "Daarom kunnen we al 50.000 euro investeren nog voor er een tegenhanger aan de privékant is", zegt Olivier Vanderijst, voorzitter van SRIW, de financiële arm van het Waals Gewest dat ook actief is in W.IN.G.

Los van de investeringen gaat het fonds ook advies geven aan jonge ondernemers. Het fonds partnert ook met Belfius en verschillende adviesbureaus. "Het doel is om een ecosysteem van digitale bedrijven te ontwikkelen die agile, repsonsive en flexibel zijn om snel naar de markt te trekken. Dat de overheid investeert geeft ook de garantie dat het niet de bedoeling is om snel de controle over een startup te nemen. We hebben meer geduld en bieden extra ondersteuning", aldus minister Marcourt.

In totaal wil het fonds in het eerste jaar vijftien bedrijven ondersteunen. Vier starters hebben al aangeklopt bij W.IN.G, twee daarvan hebben een positief antwoord gekregen: Listminut.be, een online platform om mensen in de buurt te vinden voor kleine diensten. De andere is Neveo, dat de eenzaamheid van senioren wil aanpakken door hen via internet met familie te verbinden via toestellen die ze langer kennen zoals de vaste telefoon of de televisie. Zij kregen respectievelijk 300.000 en 400.000 euro.

W.IN.G valt onder het overheidsprogramma Digital Wallonia, dat over vijf jaar in totaal een half miljard euro investeert in de digitale economie, het digitaliseren van openbare diensten en werkgelegenheid. (Belga/PVL)

Elke startup in Wallonie kan zich voorstellen aan een jury van ondernemers en specialisten in finance voor een prefinanciering van 50.000 euro (converteerbare lening), om zo project te verfijnen en vervolgens te gaan voor een kapitaalsverhoging;In tweede fase, als het project potentieel rendabel blijkt, kan het fonds 250.000 euro steun geven op voorwaarde dat privè-investeerders minstens een gelijkaardig bedrag op tafel leggen."Het economisch model van de digitale sector is niet zoals die van klassieke bedrijven", zegt Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt bij de voorstelling van het project. De levendigheid van de sector maakt dat digitale spelers met een korte beleggingshorizon zitten en dan kan je niet altijd aankloppen bij de banken."Hier krijg je de budgetten op enkele weken tijd, in plaats van drie maanden te moeten wachten", aldus Pierre Rion, serieondernemer en voorzitter van het investment committee van W.IN.G.Eerst publiek, dan privéHet fonds wil met zijn aanpak ook twee andere remmende factoren wegwerken: de angst van investeerders voor slecht gedefiniëerde businessmodellen en de druk op een investering alvorens er publiek geld bij komt kijken. "Daarom kunnen we al 50.000 euro investeren nog voor er een tegenhanger aan de privékant is", zegt Olivier Vanderijst, voorzitter van SRIW, de financiële arm van het Waals Gewest dat ook actief is in W.IN.G.Los van de investeringen gaat het fonds ook advies geven aan jonge ondernemers. Het fonds partnert ook met Belfius en verschillende adviesbureaus. "Het doel is om een ecosysteem van digitale bedrijven te ontwikkelen die agile, repsonsive en flexibel zijn om snel naar de markt te trekken. Dat de overheid investeert geeft ook de garantie dat het niet de bedoeling is om snel de controle over een startup te nemen. We hebben meer geduld en bieden extra ondersteuning", aldus minister Marcourt.In totaal wil het fonds in het eerste jaar vijftien bedrijven ondersteunen. Vier starters hebben al aangeklopt bij W.IN.G, twee daarvan hebben een positief antwoord gekregen: Listminut.be, een online platform om mensen in de buurt te vinden voor kleine diensten. De andere is Neveo, dat de eenzaamheid van senioren wil aanpakken door hen via internet met familie te verbinden via toestellen die ze langer kennen zoals de vaste telefoon of de televisie. Zij kregen respectievelijk 300.000 en 400.000 euro.W.IN.G valt onder het overheidsprogramma Digital Wallonia, dat over vijf jaar in totaal een half miljard euro investeert in de digitale economie, het digitaliseren van openbare diensten en werkgelegenheid. (Belga/PVL)