Met de "Little Box Challenge" (kleine doos uitdaging) lanceerde Google in 2014 een wedstrijd om de elektrische omvormer, waarmee gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom, compacter te maken. Het toestel is nodig om bijvoorbeeld energie van zonnepanelen bruikbaar te maken in de huiskamer. Maar een traditionele huishoudelijke omvormer heeft de onhandige afmetingen van een frigobox. Google schreef een wedstrijd met als doel een omvormer zo groot als een laptop te krijgen.

Er waren 2.000 inschrijvingen, waarvan er uiteindelijk 80 door Google en IEEE onder de loep genomen werden. Het team van CE+T -ze noemen zichzelf de Elektrische Rode duivels- haalde het met een omvormer die ruimschoots voldeed aan de vereisten. "Indrukwekkend. Het winnende team overschreed de eis voor vermogensdichtheid met een factor 3, wat tien keer compacter is dan de commercieel beschikbare omvormers", luidt het in een mededeling van Google. De CE+T-omvormer is kleiner dan een blikje.

De Waalse overheid deelt in het succes, want maakte 250.000 euro vrij om de omvormer te testen en te produceren. "Deze prijs is niet alleen een erkenning van de Waalse knowhow, maar ook het bewijs dat onderzoek door de privé, met de hulp van de overheid, bepalend is in de ontwikkeling van een hightech bedrijf", benadrukt Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt.

CE+T geeft werk aan 170 mensen, van wie 90 in Luik. Het bedrijf beschikt over vier fabrieken en drie ontwikkelingscentra. Behalve in België is CE+T ook actief in Luxemburg, India, China en de Verenigde Staten. (Belga/WK)

Met de "Little Box Challenge" (kleine doos uitdaging) lanceerde Google in 2014 een wedstrijd om de elektrische omvormer, waarmee gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom, compacter te maken. Het toestel is nodig om bijvoorbeeld energie van zonnepanelen bruikbaar te maken in de huiskamer. Maar een traditionele huishoudelijke omvormer heeft de onhandige afmetingen van een frigobox. Google schreef een wedstrijd met als doel een omvormer zo groot als een laptop te krijgen. Er waren 2.000 inschrijvingen, waarvan er uiteindelijk 80 door Google en IEEE onder de loep genomen werden. Het team van CE+T -ze noemen zichzelf de Elektrische Rode duivels- haalde het met een omvormer die ruimschoots voldeed aan de vereisten. "Indrukwekkend. Het winnende team overschreed de eis voor vermogensdichtheid met een factor 3, wat tien keer compacter is dan de commercieel beschikbare omvormers", luidt het in een mededeling van Google. De CE+T-omvormer is kleiner dan een blikje. De Waalse overheid deelt in het succes, want maakte 250.000 euro vrij om de omvormer te testen en te produceren. "Deze prijs is niet alleen een erkenning van de Waalse knowhow, maar ook het bewijs dat onderzoek door de privé, met de hulp van de overheid, bepalend is in de ontwikkeling van een hightech bedrijf", benadrukt Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt. CE+T geeft werk aan 170 mensen, van wie 90 in Luik. Het bedrijf beschikt over vier fabrieken en drie ontwikkelingscentra. Behalve in België is CE+T ook actief in Luxemburg, India, China en de Verenigde Staten. (Belga/WK)