Het Waalse it-agentschap AWT heeft zijn ICT Barometer over het jaar 2011 gepubliceerd. Vier grote domeinen werden onder de loep genomen: burgers, gemeenten, bedrijven en de ict-sector zelf. We plukken hier enkele resultaten uit de vele cijfers, die te vinden zijn op de site van het AWT.

Ten eerste is een ontgoochelend cijfer: ja, e-gov is in Wallonië zeker een voldoende gekende praktijk, als je ziet dat 60 procent van de internauten websites bezoekt van overheidsdiensten. Maar ze maken er nog steeds heel beperkt gebruik van. Er is ook nauwelijks vooruitgang op dat vlak. Tweederde maakt bijvoorbeeld slechts gewag van één bezoek per jaar.

De eID doet het ook niet goed: slechts één op zes burgers identificeert zich op overheidswebsites met de kaart. Daarbij zit ook de website van Financiën en diens belangrijkste applicatie, Tax-on-Web (die door 72 procent van de eID-gebruikers bezocht).

Het aandeel webmasters die in dienst zijn van de gemeenten voor het beheer van hun website evolueert niet in vergelijking met de vorige bevraging (2009): ze werken bij slechts 51 procent van de Waalse gemeenten en slechts 11 procent doet dat voltijds. Positiever wel: 60 procent van de gemeentelijke websites zijn vernieuwd in de voorbije twee jaar en 45 procent van de websites doen dagelijks updates. De beste websites, volgens zowat 171 evaluatiecriteria, zijn die van Andenne, Eigenbrakel, Eghezée, Marche-en-Famenne, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Stavelot en Waterloo.

Slechts 6 procent van de gemeenten zijn actief op social media. En hoewel 96 procent van de gemeentelijke websites 'leesbaar' zijn op mobiele toestellen, heeft slechts 4 procent van de gemeenten moeite gedaan om een specifieke mobiele site te ontwikkelen. De 'leesbaarheid' van die andere sites is met andere woorden verre van optimaal.

Bedrijven De Waalse bedrijven zitten, qua it-tools en -infrastructuur, op de gemiddelden van Eurostat. 95 procent van de bedrijven met meer dan 10 mensen in huis heeft een internetconnectie, waarmee Wallonië nauwelijks achterloopt op Frankrijk en Duitsland (97 procent) en Nederland (98 procent).

De mobiele connectiviteit groeit: +9 procent voor de kleinste bedrijven, +13 procent voor de kmo's en +20 procent voor de grote bedrijven. Maar aangezien het Waalse ecosysteem vooral bestaat uit heel kleine bedrijven stuwt de mobiele penetratie bij de kmo's (31 procent) en grote bedrijven (71 procent) het gemiddelde niet echt.

Nog een laatste cijfer: 10 procent van de Waalse bedrijven grijpt terug naar software-as-a-service (SaaS). Het gaat dan vooral over e-mailing, boekhouding en crm.

Het Waalse it-agentschap AWT heeft zijn ICT Barometer over het jaar 2011 gepubliceerd. Vier grote domeinen werden onder de loep genomen: burgers, gemeenten, bedrijven en de ict-sector zelf. We plukken hier enkele resultaten uit de vele cijfers, die te vinden zijn op de site van het AWT. Ten eerste is een ontgoochelend cijfer: ja, e-gov is in Wallonië zeker een voldoende gekende praktijk, als je ziet dat 60 procent van de internauten websites bezoekt van overheidsdiensten. Maar ze maken er nog steeds heel beperkt gebruik van. Er is ook nauwelijks vooruitgang op dat vlak. Tweederde maakt bijvoorbeeld slechts gewag van één bezoek per jaar. De eID doet het ook niet goed: slechts één op zes burgers identificeert zich op overheidswebsites met de kaart. Daarbij zit ook de website van Financiën en diens belangrijkste applicatie, Tax-on-Web (die door 72 procent van de eID-gebruikers bezocht). Het aandeel webmasters die in dienst zijn van de gemeenten voor het beheer van hun website evolueert niet in vergelijking met de vorige bevraging (2009): ze werken bij slechts 51 procent van de Waalse gemeenten en slechts 11 procent doet dat voltijds. Positiever wel: 60 procent van de gemeentelijke websites zijn vernieuwd in de voorbije twee jaar en 45 procent van de websites doen dagelijks updates. De beste websites, volgens zowat 171 evaluatiecriteria, zijn die van Andenne, Eigenbrakel, Eghezée, Marche-en-Famenne, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Stavelot en Waterloo. Slechts 6 procent van de gemeenten zijn actief op social media. En hoewel 96 procent van de gemeentelijke websites 'leesbaar' zijn op mobiele toestellen, heeft slechts 4 procent van de gemeenten moeite gedaan om een specifieke mobiele site te ontwikkelen. De 'leesbaarheid' van die andere sites is met andere woorden verre van optimaal. Bedrijven De Waalse bedrijven zitten, qua it-tools en -infrastructuur, op de gemiddelden van Eurostat. 95 procent van de bedrijven met meer dan 10 mensen in huis heeft een internetconnectie, waarmee Wallonië nauwelijks achterloopt op Frankrijk en Duitsland (97 procent) en Nederland (98 procent). De mobiele connectiviteit groeit: +9 procent voor de kleinste bedrijven, +13 procent voor de kmo's en +20 procent voor de grote bedrijven. Maar aangezien het Waalse ecosysteem vooral bestaat uit heel kleine bedrijven stuwt de mobiele penetratie bij de kmo's (31 procent) en grote bedrijven (71 procent) het gemiddelde niet echt. Nog een laatste cijfer: 10 procent van de Waalse bedrijven grijpt terug naar software-as-a-service (SaaS). Het gaat dan vooral over e-mailing, boekhouding en crm.