Het aantal .be domeinnamen dat door Wallonië wordt geregistreerd stijgt jaar na jaar, terwijl Vlaanderen stagneert en Brussel zelfs achteruit gaat. Dat blijkt uit het jaarverslag van domeinnaambeheerder DNS België. "Wallonië heeft lang achterop gehuppeld, maar is aan een flinke inhaalbeweging begonnen".

DNS heeft in 2007 193.648 nieuwe .be domeinnamen geregistreerd. In 2006 bedroeg dat aantal met 378.021 nog ruim het dubbele, maar de organisatie spreekt toch van een nieuw recordjaar, omdat DNS enkel de cijfers van de domeinnamen die niet gratis werden geregistreerd met elkaar vergelijkt. In dat geval is er sprake van een stijging van 152.840 domeinnamen in 2006, tot 193.648 in 2007. In 2006 was er een actie rond gratis domeinnamen, die 225.181 registraties opleverde.

Opvallend is dat de relatieve toename van domeinnamen stagneert in Vlaanderen, en jaar na jaar vooruit gaat in Wallonië. Het gewest tekent intussen al voor 17 procent van alle nieuwkomers. In Brussel gaat het aantal registraties dan weer achteruit (gedaald van 14,2 naar 14 procent).

"Er zijn inderdaad steeds meer Waalse individuen of entiteiten die een internetnaam laten registreren", stelt Jan Jansen van DNS. "Het Waalse gewest is lange tijd het zwakke broertje geweest, maar maakt nu toch een inhaalbeweging."

Jansen wijt de vooruitgang beneden de taalgrens aan de komst van grote informaticabedrijven zoals Google en Microsoft. "Mensen voelen dat informatica, en het internet in het bijzonder, big business aan het worden is. In Brussel daalt de interesse. Misschien heeft men daar op dit moment andere dingen aan het hoofd."

Een andere opvallende trend, is dat het aantal niet-Belgische domeinnaamhouders toeneemt. In 2007 waren ze al goed voor 27,3 procent, terwijl hun aantal in 2006 nog geen 25 procent bedroeg.

"Wij gaan er van uit dat het commerciële Belgische internet een belangrijke markt aan het worden is", aldus Jansen. "Ons internet krijgt een grotere penetratiegraad, waardoor steeds meer multinationals ook een .be naam willen laten registreren."

Eén en ander heeft ook gevolgen voor de Belgische registratieagenten. Hun aantal daalde vorig jaar van 259 naar 250, terwijl het aantal Franse, Duitse en Nederlandse agenten toeneemt. "Een gevolg van hetzelfde fenomeen", klinkt het nog. "De grote buitenlandse bedrijven die een .be naam laten vastleggen, hebben hun eigen registrars waar ze mee samenwerken."

"Daarnaast is er ook sprake van een consolidatiegolf onder de Belgische agenten. Heel wat agenten hebben het moeilijk, en trachten hun bedrijfje te verkopen nu er nog geld mee verdiend kan worden. Andere registrars gaan op zoek naar kleinere partijen om op te kunnen slokken, met het doel hun portefeuille te vergroten. Of er te veel agenten zijn in België? Misschien, maar dat is goed voor de concurrentie, en het houdt de prijzen laag."

Het aantal .be domeinnamen dat door Wallonië wordt geregistreerd stijgt jaar na jaar, terwijl Vlaanderen stagneert en Brussel zelfs achteruit gaat. Dat blijkt uit het jaarverslag van domeinnaambeheerder DNS België. "Wallonië heeft lang achterop gehuppeld, maar is aan een flinke inhaalbeweging begonnen". DNS heeft in 2007 193.648 nieuwe .be domeinnamen geregistreerd. In 2006 bedroeg dat aantal met 378.021 nog ruim het dubbele, maar de organisatie spreekt toch van een nieuw recordjaar, omdat DNS enkel de cijfers van de domeinnamen die niet gratis werden geregistreerd met elkaar vergelijkt. In dat geval is er sprake van een stijging van 152.840 domeinnamen in 2006, tot 193.648 in 2007. In 2006 was er een actie rond gratis domeinnamen, die 225.181 registraties opleverde. Opvallend is dat de relatieve toename van domeinnamen stagneert in Vlaanderen, en jaar na jaar vooruit gaat in Wallonië. Het gewest tekent intussen al voor 17 procent van alle nieuwkomers. In Brussel gaat het aantal registraties dan weer achteruit (gedaald van 14,2 naar 14 procent). "Er zijn inderdaad steeds meer Waalse individuen of entiteiten die een internetnaam laten registreren", stelt Jan Jansen van DNS. "Het Waalse gewest is lange tijd het zwakke broertje geweest, maar maakt nu toch een inhaalbeweging." Jansen wijt de vooruitgang beneden de taalgrens aan de komst van grote informaticabedrijven zoals Google en Microsoft. "Mensen voelen dat informatica, en het internet in het bijzonder, big business aan het worden is. In Brussel daalt de interesse. Misschien heeft men daar op dit moment andere dingen aan het hoofd." Een andere opvallende trend, is dat het aantal niet-Belgische domeinnaamhouders toeneemt. In 2007 waren ze al goed voor 27,3 procent, terwijl hun aantal in 2006 nog geen 25 procent bedroeg. "Wij gaan er van uit dat het commerciële Belgische internet een belangrijke markt aan het worden is", aldus Jansen. "Ons internet krijgt een grotere penetratiegraad, waardoor steeds meer multinationals ook een .be naam willen laten registreren." Eén en ander heeft ook gevolgen voor de Belgische registratieagenten. Hun aantal daalde vorig jaar van 259 naar 250, terwijl het aantal Franse, Duitse en Nederlandse agenten toeneemt. "Een gevolg van hetzelfde fenomeen", klinkt het nog. "De grote buitenlandse bedrijven die een .be naam laten vastleggen, hebben hun eigen registrars waar ze mee samenwerken." "Daarnaast is er ook sprake van een consolidatiegolf onder de Belgische agenten. Heel wat agenten hebben het moeilijk, en trachten hun bedrijfje te verkopen nu er nog geld mee verdiend kan worden. Andere registrars gaan op zoek naar kleinere partijen om op te kunnen slokken, met het doel hun portefeuille te vergroten. Of er te veel agenten zijn in België? Misschien, maar dat is goed voor de concurrentie, en het houdt de prijzen laag."