Halleluja. De instroom van ict-studenten aan hogescholen en universiteiten is dit jaar lichtjes gestegen. Er waart zelfs een gematigd optimisme door de Belgische opleidingsinstituten.

Sommigen hebben het over de grootste stijging ooit. Maar in de realiteit zijn er 100 tot maximaal 150 it-studenten meer dan vorig jaar. Dat is alles bij elkaar genomen iets beter dan een status quo. En het is dan nog de vraag hoeveel er hun studies afmaken.

Op een totaal van 110.000 it-jobs en liefst 14.000 vacatures in de sector is dat zelfs verwaarloosbaar. Een druppel op een hete plaat, geeft Agoria ict toe. Meer nog, het aantal meisjes dat zich inschrijft voor it-studies is verwaarloosbaar. Hier en daar ééntje, meer niet. Sommigen hebben het grijnzend over een verdubbeling van het aantal meisjes in de it-opleiding: "Ze zijn nu met twee". Waar is het optimisme van het eind van de jaren '90? Waar zijn alle jongeren met sprankelende ideeën, het ene al gekker dan het andere. Velen gingen onderuit, maar voor heel wat groentjes was het een goede leerschool en een basis voor een verdere uitbouw van een webgebaseerde carrière.

Wat de sector nodig heeft zijn succesverhalen. Net zoals Kim en Justine honderden meisjes naar de tennisschool loodsten, hebben we mensen van vlees en bloed nodig die tonen dat ict ook sexy kan zijn, niet een biotoop van nerds en geeks. Dat ict kansen en doorgroeimogelijkheden biedt en een interessant carrièrepad kan opleveren.

Gek genoeg behoren de huidige generatiestudenten (een wat vergeelde en bestofte term) tot één van de eerste leeftijdsgroepen die groot geworden is met een pc en breedband in huis. Vroeger kreeg je geen babysit te pakken zonder kabeltelevisie in huis. Vandaag is breedband een conditio sine qua non. Het is een generatie die opgegroeid is met webmail, google, chatten en stapels games. Als er een doelgroep is die dus weet hoe ze moet omgaan met ict-mogelijkheden, dan zijn zij het wel. Zouden zij niet willen meewerken aan games-scenario's om ict mee uit te bouwen op een gebruiksvriendelijk maar crashvrij model? Zeker weten. Ze willen graag meegenomen worden op die trip. Zolang het maar hip is. Zolang de sector kan aantonen dat het hip is.

Halleluja. De instroom van ict-studenten aan hogescholen en universiteiten is dit jaar lichtjes gestegen. Er waart zelfs een gematigd optimisme door de Belgische opleidingsinstituten. Sommigen hebben het over de grootste stijging ooit. Maar in de realiteit zijn er 100 tot maximaal 150 it-studenten meer dan vorig jaar. Dat is alles bij elkaar genomen iets beter dan een status quo. En het is dan nog de vraag hoeveel er hun studies afmaken. Op een totaal van 110.000 it-jobs en liefst 14.000 vacatures in de sector is dat zelfs verwaarloosbaar. Een druppel op een hete plaat, geeft Agoria ict toe. Meer nog, het aantal meisjes dat zich inschrijft voor it-studies is verwaarloosbaar. Hier en daar ééntje, meer niet. Sommigen hebben het grijnzend over een verdubbeling van het aantal meisjes in de it-opleiding: "Ze zijn nu met twee". Waar is het optimisme van het eind van de jaren '90? Waar zijn alle jongeren met sprankelende ideeën, het ene al gekker dan het andere. Velen gingen onderuit, maar voor heel wat groentjes was het een goede leerschool en een basis voor een verdere uitbouw van een webgebaseerde carrière. Wat de sector nodig heeft zijn succesverhalen. Net zoals Kim en Justine honderden meisjes naar de tennisschool loodsten, hebben we mensen van vlees en bloed nodig die tonen dat ict ook sexy kan zijn, niet een biotoop van nerds en geeks. Dat ict kansen en doorgroeimogelijkheden biedt en een interessant carrièrepad kan opleveren. Gek genoeg behoren de huidige generatiestudenten (een wat vergeelde en bestofte term) tot één van de eerste leeftijdsgroepen die groot geworden is met een pc en breedband in huis. Vroeger kreeg je geen babysit te pakken zonder kabeltelevisie in huis. Vandaag is breedband een conditio sine qua non. Het is een generatie die opgegroeid is met webmail, google, chatten en stapels games. Als er een doelgroep is die dus weet hoe ze moet omgaan met ict-mogelijkheden, dan zijn zij het wel. Zouden zij niet willen meewerken aan games-scenario's om ict mee uit te bouwen op een gebruiksvriendelijk maar crashvrij model? Zeker weten. Ze willen graag meegenomen worden op die trip. Zolang het maar hip is. Zolang de sector kan aantonen dat het hip is.