79 procent van alle in 2013 verscheepte smartphones draaien Android. Toch streek Apple volgens analist Tavis McCourt naar schatting 87 procent van alle smartphone-winsten op, en moest eerste achtervolger Samsung het met 32,2 procent stellen (in totaal geeft dat meer dan 100 procent, maar dat komt omdat de andere fabrikanten verlies maakten).

Hoe het komt dat Apple met bijna al het geld aan de haal ging? Dit heeft te maken met de prijskloof tussen een iPhone en een Android-telefoon.

In 2013 bedroeg de gemiddelde prijs voor een Android-smartphone (van Samsung, HTC en co) volgens berekeningen van Statista 276 dollar, die voor een iPhone 650 dollar. Vier jaar geleden, in 2010, kostte een Android nog gemiddeld 441 dollar en een iPhone 702 dollar.

Apple wist zijn prijspeil dus tamelijk stabiel te houden (de prijsdaling tussen 2010 en 2013 bedraagt slechts 8 procent), terwijl een Android-phone in drie jaar tijd met meer dan een derde gedaald is in prijs.

De onderdelen van de iPhone 5S kosten (volgens berekeningen van UBS) 213 dollar kosten, en die voor de 5C 156 dollar. Daar komen nog andere kosten bij - verkoopkosten en arbeiderslonen -, maar toch kunnen we alleen maar concluderen dat Apple meer marge overhoudt op zijn iPhones dan pakweg Samsung en HTC op zijn Androids.

79 procent van alle in 2013 verscheepte smartphones draaien Android. Toch streek Apple volgens analist Tavis McCourt naar schatting 87 procent van alle smartphone-winsten op, en moest eerste achtervolger Samsung het met 32,2 procent stellen (in totaal geeft dat meer dan 100 procent, maar dat komt omdat de andere fabrikanten verlies maakten). Hoe het komt dat Apple met bijna al het geld aan de haal ging? Dit heeft te maken met de prijskloof tussen een iPhone en een Android-telefoon. In 2013 bedroeg de gemiddelde prijs voor een Android-smartphone (van Samsung, HTC en co) volgens berekeningen van Statista 276 dollar, die voor een iPhone 650 dollar. Vier jaar geleden, in 2010, kostte een Android nog gemiddeld 441 dollar en een iPhone 702 dollar. Apple wist zijn prijspeil dus tamelijk stabiel te houden (de prijsdaling tussen 2010 en 2013 bedraagt slechts 8 procent), terwijl een Android-phone in drie jaar tijd met meer dan een derde gedaald is in prijs. De onderdelen van de iPhone 5S kosten (volgens berekeningen van UBS) 213 dollar kosten, en die voor de 5C 156 dollar. Daar komen nog andere kosten bij - verkoopkosten en arbeiderslonen -, maar toch kunnen we alleen maar concluderen dat Apple meer marge overhoudt op zijn iPhones dan pakweg Samsung en HTC op zijn Androids.