Tablets worden onvermijdelijk één van de hebbedingetjes onder de kerstboom, maar overmatig gebruik van zulke toestellen kan nadelige gevolgen hebben, stellen experts. "De tablet als vervanger voor de computer of laptop? Geen goed idee."

Veel kinderen en jongeren gebruiken tablets vooral om te gamen. Kinder- en jeugdpsychiater Delphine Jacobs van de KU Leuven pleit voor een beperkte schermtijd van maximaal één uur per dag. "Dat komt zowel de fysieke gezondheid als de globale ontwikkeling van kinderen ten goede", zegt ze.

Elektronica stimuleert immers de globale ontwikkeling van kinderen onvoldoende, aldus Jacobs. "Er is geen enkele link met sociale vaardigheden. Wat men op zulke toestellen leert, is niet transfereerbaar naar de complexiteit van echte sociale relaties. Kinderen hebben beweging en (samen)spel nodig om al hun ontwikkelingsfasen op een goede manier te doorlopen. Gamen kan een onderdeel zijn van een gevarieerde vrijetijdsinvulling, maar het is niet meer dan dat."

Virtuele wereld stelt weinig sociale eisen Vooral kwetsbare kinderen ervaren de negatieve invloeden: "Kwetsbaar zijn vooral de kinderen die over minder sociale vaardigheden beschikken en zich ook in hun eentje minder zinvol kunnen bezighouden. Zij trekken zich gemakkelijker terug in een virtuele wereld. Dat doen ze omdat die wereld sociaal weinig eisen stelt, en omdat het hen passief entertainment biedt, met weinig vraag naar eigen creatieve inbreng".

Tablets zijn ook slecht voor onze nek en rug, weet kinesitherapeute Barbara Cagnie van de UGent. "Het gevaar schuilt in de grootte van de tablets. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat tabletgebruik leidt tot een overmatige hoofdflexie, wat zorgt voor een hoge belasting en spanning in de nekspieren. Tabletgebruik leidt ook tot extreme polshoudingen, voornamelijk wanneer de tablet bij het typen met één hand wordt vastgehouden in een soort pincetgreep, terwijl de andere hand het scherm aanraakt."

Gebruik een tablethouder of hoes "Over de precieze gevolgen van tabletcomputers op langere termijn is nog maar weinig bekend", vervolgt Cagnie. "Wel kunnen we de risico's op het ontwikkelen van klachten verminderen door de tablet op tafel te leggen en niet op de schoot of in de hand te houden, en door gebruik te maken van een tablethouder of -hoes, die voor een betere kijkhoek zorgt."

'Geen waardige vervanger voor pc of laptop' De tablet zal ook nooit volledig kunnen voldoen aan de ergonomische regels, denkt de kinesitherapeute. "Daarom speelt variatie in houding en beweging een belangrijke rol om overbelasting te voorkomen en moet langdurig gebruik van de tablet worden vermeden. De tablet als vervanger van de desk- of laptop? Geen goed idee." (Expertendatabank / MI)

Tablets worden onvermijdelijk één van de hebbedingetjes onder de kerstboom, maar overmatig gebruik van zulke toestellen kan nadelige gevolgen hebben, stellen experts. "De tablet als vervanger voor de computer of laptop? Geen goed idee."Veel kinderen en jongeren gebruiken tablets vooral om te gamen. Kinder- en jeugdpsychiater Delphine Jacobs van de KU Leuven pleit voor een beperkte schermtijd van maximaal één uur per dag. "Dat komt zowel de fysieke gezondheid als de globale ontwikkeling van kinderen ten goede", zegt ze. Elektronica stimuleert immers de globale ontwikkeling van kinderen onvoldoende, aldus Jacobs. "Er is geen enkele link met sociale vaardigheden. Wat men op zulke toestellen leert, is niet transfereerbaar naar de complexiteit van echte sociale relaties. Kinderen hebben beweging en (samen)spel nodig om al hun ontwikkelingsfasen op een goede manier te doorlopen. Gamen kan een onderdeel zijn van een gevarieerde vrijetijdsinvulling, maar het is niet meer dan dat." Virtuele wereld stelt weinig sociale eisen Vooral kwetsbare kinderen ervaren de negatieve invloeden: "Kwetsbaar zijn vooral de kinderen die over minder sociale vaardigheden beschikken en zich ook in hun eentje minder zinvol kunnen bezighouden. Zij trekken zich gemakkelijker terug in een virtuele wereld. Dat doen ze omdat die wereld sociaal weinig eisen stelt, en omdat het hen passief entertainment biedt, met weinig vraag naar eigen creatieve inbreng". Tablets zijn ook slecht voor onze nek en rug, weet kinesitherapeute Barbara Cagnie van de UGent. "Het gevaar schuilt in de grootte van de tablets. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat tabletgebruik leidt tot een overmatige hoofdflexie, wat zorgt voor een hoge belasting en spanning in de nekspieren. Tabletgebruik leidt ook tot extreme polshoudingen, voornamelijk wanneer de tablet bij het typen met één hand wordt vastgehouden in een soort pincetgreep, terwijl de andere hand het scherm aanraakt." Gebruik een tablethouder of hoes "Over de precieze gevolgen van tabletcomputers op langere termijn is nog maar weinig bekend", vervolgt Cagnie. "Wel kunnen we de risico's op het ontwikkelen van klachten verminderen door de tablet op tafel te leggen en niet op de schoot of in de hand te houden, en door gebruik te maken van een tablethouder of -hoes, die voor een betere kijkhoek zorgt." 'Geen waardige vervanger voor pc of laptop' De tablet zal ook nooit volledig kunnen voldoen aan de ergonomische regels, denkt de kinesitherapeute. "Daarom speelt variatie in houding en beweging een belangrijke rol om overbelasting te voorkomen en moet langdurig gebruik van de tablet worden vermeden. De tablet als vervanger van de desk- of laptop? Geen goed idee." (Expertendatabank / MI)