Waarom ik de Apple Watch niet ga kopen

© Reuters

Zes redenen om het nieuwe slimme horloge van Apple niet te kopen.

Apple komt op de markt van de smartwatch met grote ambities. Toch hebben de nieuwe functies me lang niet overtuigd. Zes redenen om de Apple Watch niet te kopen.

1. Geen onmisbarre ‘killer app’

De Apple Watch is een soort gereduceerde smartphone. Geen enkele applicatie is onmisbaar – het toestel is trouwens redelijk esthetisch. Sommige tools zijn dezelfde als op om het even welke smartphone. Zo kan u met de Apple Watch meldingen ontvangen als op een smartphone, maar het scherm is veel kleiner en veel minder hanteerbaar. U kan met het horloge ook sms’jes beantwoorden, maar veel beknopter dan met een smartphone, aangezien er uiteraard geen toetsenbord is. U kan er ook telefonische oproepen mee beantwoorden: ideaal om James Bond te spelen, maar niet echt onmisbaar. De Apple Watch beschikt ook over enkele toepassingen waarvan het nut twijfelachtig is, zoals de mogelijkheid om van op afstand bepaalde iPhone-functies (muziek, fototoestel) of in de toekomst domotica te bedienen. Niets dus dat niet met een smartphone kan. De Apple Watch mist eigenlijk de ‘killer app’ die de aankoop van dat technologiejuweeltje kan rechtvaardigen.

2. Een hoge prijs

De basisversie van de Apple Watch Sport start aan 399 euro. De Europeanen zijn opnieuw benadeeld, aangezien de Amerikaanse prijs 349 dollar bedraagt. Ook zal het toestel niet onmiddellijk beschikbaar zijn in België. Vanaf 10 april kan je het horloge bestellen in een aantal Europese landen, onder meer bij onze zuiderburen. De prijs start aan 399 euro, maar stijgt voor de klassieke versie tot 649 of 699 euro en voor de gouden ‘Edition’ tot 11.000 en zelfs 18.000 euro. Zelfs de basismodellen blijven duur voor een intelligent horloge. Ter vergelijking, Sony’s smartwatch 3 kost 279 euro, de Pebble in geborsteld staal 229 euro en de Gear S van Samsung 349 euro. Apple bevestigt zijn positionering in een hogere prijsklasse, net zoals op de smartphonemarkt.

3. Slechts een eenvoudig iPhone-accessoire

De Apple Watch functioneert als je hem in verbinding brengt met een iPhone, en dan nog niet eens met om het even welke. U moet minstens over een iPhone 5 beschikken om het horloge op de Apple Watch te kunnen aansluiten. Hetzelfde verwijt geldt overigens voor Samsung, waarvoor u een smartphone van het gamma Galaxy nodig hebt om het horloge te kunnen gebruiken. Bovendien moet de iPhone in de buurt zijn van de Apple Watch. Als een jogger het toestel wil gebruiken, zal hij zijn iPhone moeten meenemen om de GPS te laten werken. Het is duidelijk dat de smartwatch slechts een eenvoudig accessoire is van het bekendste product van Apple.

4. Weer een toestel om op te laden

De Apple Watch beschikt over een autonomie van 18 uur, wat het voordeel van het gadget, toch ontwikkeld om permanent gedragen te worden, gevoelig verlaagt.

5. Het scherm is te klein om echt praktisch te zijn

We zullen moeten wennen aan een minischerm, ook al heeft Apple een zijwieltje en verschillende handelingen gecreëerd (glijden, kort en lang op het scherm duwen) om die moeilijkheid te omzeilen. Volgens onze collega’s van Le Figaro, die de Apple Watch getest hebben, zou het resultaat echter ontgoochelend zijn. ‘We zijn ver van de eenvoud waaraan Apple ons gewend had gemaakt’, klinkt het.

6. Mooi uurwerk, maar geen ‘game-changer’

Apple heeft in het verleden met de iPod, de iPhone en de iPad een ware revolutie ontketend. Gezien de toenemende digitalisering van ons dagelijkse leven zal de markt van smartwatches zich ook volop ontwikkelen. De Apple Watch zal daartoe bijdragen, maar is niet bestemd om een centrale plaats in ons digitaal leven te nemen. Tim Cook is trouwens redelijk geweest door op 5% van de iPhone-gebruikers te mikken. Dat zou al een topprestatie zijn.

Niet overtuigd van deze argumenten? Lees dan: Waarom ik de Apple Watch ga kopen.

(Trends-Tendances / GQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content