Waarom is er geen Windows 9?

Pieterjan Van Leemputten

Microsoft doet heel wat ogen fronsen door van Windows 8 rechtstreeks naar Windows 10 te gaan. Het bedrijf heeft daar naar eigen zeggen een verklaring voor. Al heeft het ook de reputatie van weinig consistent te zijn wanneer het gaat om productnamen.

De verklaring:

“Nu zou het moment moeten komen dat we Windows 9 aankondigen, maar gebaseerd op het product dat er nu aankomt en hoe anders onze aanpak deze keer is, zou het fout zijn om het Windows 9 te noemen,” zegt Tim Myerson, hoofd van de Windows en Xbox operating system group.

Myerson grapt verder dat Microsoft met OneNote, OneDrive en Xbox One eigenlijk beter koos voor Windows 1, maar die versie kwam al in 1985 op de markt. Ironisch genoeg werd Windows 10 al eens aangekondigd in 2013 door een computerblad dat bij wijze van aprilgrap stelde dat Windows 9 zo goed was dat het bedrijf die versie enkel intern zou gebruiken en rechtstreeks naar Windows 10 zou gaan.

Windows-benamingen door de jaren heen

Hoewel nummer tien iedereen verrast, heeft Microsoft niet de reputatie zich te houden aan naamreeksen. Zo hanteerde het tot midden jaren negentig versienummers voor Windows 1.0, 2.0, 3.0 en 3.1. Maar daarop kwam het bedrijf met Windows 95 en logischerwijze twee jaar later met Windows 98 om nog later met Windows 2000 en (het fel verguisde) ME op de proppen te komen, wat we op het randje nog kunnen categoriseren in de jaartallenreeks omdat ME voor ‘Millennium Edition’ stond.

In 2001 zagen we echter geen windows 2001 of Windows 01, maar wel het zeer gewaardeerde Windows XP, wat staat voor Experience. Die werd opgevolgd door het minder positief onthaalde Windows Vista in 2007.

Na versienummers, jaartallen en productnamen was het weer tijd voor iets nieuws en kreeg de wereld in 2009 Windows 7. Lucky number seven deed Vista vlot vergeten en dus werd ook de cijferreeks verdergezet met Windows 8 in 2012. Maar het radicaal vernieuwde design deed de doorsnee desktopgebruiker huiveren waarna Microsoft met Windows 10 een aantal oude elementen weer tot leven wekt en meteen een nieuwe naam op Windows plakt.

Er valt weinig consistentie uit te halen, behalve dan dat wanneer een OS het minder goed doet (ME, Vista, 8) er een nieuwe naamgeving wordt gebruikt.

Van Service Pack naar Update

Maar ook de updates van Windows blijven weinig consistent. Zo kregen we tot Windows 7 telkens een Service Pack (SP) als het ging om grote updatepakketten. Die werden in Windows 8 ingeruild voor een ‘Update’ (niet te verwarren met de maandelijkse updates die bugs oplossen). Zo kreeg Windows 8 een update naar Windows 8.1 (codenaam: Windows Blue). Mag het nog een tikkeltje complexer? Windows 8.1 kreeg op zijn beurt ook twee grote updatepakketten: Update 1 en Update 2. Maar die brachten het OS niet naar Windows 8.2 of 8.3.

Van koffietafel naar tablet

Ook buiten de Windows-familie is het soms raden naar consistentie. Zo lanceerde het in 2007 een koffietafel met een uitgebreide touchinterface waar je foto’s en andere zaken op kon bekijken. Dat toestel droeg enkele jaren lang de naam Microsoft Surface… Tenminste tot het bedrijf een gelijknamige tabletreeks uitbracht en de originele Surface werd omgedoopt tot Microsoft Pixelsense.

Office

Nog eentje om het af te leren? De kantoorsuite van Microsoft lijkt vooralsnog vrij consistent. Al ontstond deze ook eerst onder de versienummers Office for Windows 1.5, 1.6, … tot Office 4.3. Sindsdien gebruikt Microsoft hier jaartallen (97, 2000…) met uitzondering van Office XP (in 2002) om nadien door te gaan met Office 2003, 2007, 2010 en 2013. Maar elke grote Office-versie heeft ook een eigen nummer. Zo is Office 2000 eigenlijk Office 9 en is Office XP eigenlijk Office 10, Office 2007 kreeg nummer 12 mee.

Maar Microsoft zou Microsoft niet zijn als het Office 2010 zou koppelen aan de naam ‘Office 13’. Dertien is een ongeluksgetal en daarom ging het bedrijf meteen naar Office 14.

Laten we dus niet vergeten dat er bij Microsoft niet enkel hard wordt gewerkt aan de technische ontwikkeling van alle softwareproducten. Ook de naamgeving is iets waar in Redmond duidelijk dag en nacht over wordt nagedacht. Al dan niet met een logisch resultaat tot gevolg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content