Hoewel het nu al zo'n twee weken geleden is sinds er nog een onderzeese kabelbreuk gerapporteerd werd in het Midden-Oosten, blijven er vragen over de oorzaak van de incidenten. Voor het eerst wordt nu gezegd dat sabotage 'niet uit te sluiten valt'.

Van 30 januari tot 7 februari stroomden berichten toe dat onderzeese communicatiekabels in het Midden-Oosten gebroken of zwaar beschadigd werden. Gevolg: zware internetproblemen. Een aantal schepen werden ter plaatse gestuurd met naast de opdracht om de kabels te repareren, ook te onderzoeken wat er precies gebeurd kan zijn.

De eerste verslagen van die onderzoeken lijken te suggereren dat de beschadigingen niet het gevolg zouden zijn van bijvoorbeeld zwaar weer of schepen die hun anker iets te diep uitgooiden. Sami al-Murshed, head of development bij de International Telecom Union (ITU) stuurde alvast het bericht de wereld in dat ze "willen afwachten wat de finale resultaten van het onderzoek zijn, maar dat ondertussen zeker de piste van sabotage niet uitgesloten mag worden." De man voegde er wel aan toe dat één van de vijf kabelbreuken wel degelijk een ongeluk was. Over de andere vier bestaat nog onenigheid. Sommige experten menen dat de kabels te diep en/of buiten de normale vaarroutes liggen, om beschadigd te kunnen worden door passerende schepen.

Hoewel het nu al zo'n twee weken geleden is sinds er nog een onderzeese kabelbreuk gerapporteerd werd in het Midden-Oosten, blijven er vragen over de oorzaak van de incidenten. Voor het eerst wordt nu gezegd dat sabotage 'niet uit te sluiten valt'. Van 30 januari tot 7 februari stroomden berichten toe dat onderzeese communicatiekabels in het Midden-Oosten gebroken of zwaar beschadigd werden. Gevolg: zware internetproblemen. Een aantal schepen werden ter plaatse gestuurd met naast de opdracht om de kabels te repareren, ook te onderzoeken wat er precies gebeurd kan zijn. De eerste verslagen van die onderzoeken lijken te suggereren dat de beschadigingen niet het gevolg zouden zijn van bijvoorbeeld zwaar weer of schepen die hun anker iets te diep uitgooiden. Sami al-Murshed, head of development bij de International Telecom Union (ITU) stuurde alvast het bericht de wereld in dat ze "willen afwachten wat de finale resultaten van het onderzoek zijn, maar dat ondertussen zeker de piste van sabotage niet uitgesloten mag worden." De man voegde er wel aan toe dat één van de vijf kabelbreuken wel degelijk een ongeluk was. Over de andere vier bestaat nog onenigheid. Sommige experten menen dat de kabels te diep en/of buiten de normale vaarroutes liggen, om beschadigd te kunnen worden door passerende schepen.