Wat blijft er nog over van Nokia?

© .
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Microsoft koopt enkel de gsm-divisie van Nokia. Wat blijft er nog over van Nokia?

Nu de ‘devices’-tak van Nokia inclusief alle gsm’s en smartphones helemaal naar Microsoft gaat, is de vraag wat er nog overblijft van het 150-jaar oude Nokia. Het bedrijf zegt dat het vooral wil focussen op drie business-domeinen.

Patenten

Om te beginnen is dat de onderliggende technologie. Nokia behoudt immers alle patenten die het in huis heeft en geeft Microsoft een 10-jaar durende niet-exclusieve licentie op het gebruik ervan. Dat wil met andere woorden zeggen dat Nokia potentieel nog een aardig centje kan verdienen bij andere fabrikanten door gebruik te maken van het patentenrecht.


Nokia geeft ook kort aan dat het gelooft dat inspanningen in onderzoek en verdere ontwikkeling van bestaande technologie tot nieuwe business-opportuniteiten kan leiden.

Navigatie
Microsoft koopt daarnaast bij Nokia ook een licentie voor 4 jaar voor het gebruik van de Here-diensten: dat zijn de navigatie- en localisatiegebaseerde services die Nokia in huis heeft. Voor Microsoft een broodnodige licentie, want het Here-gamma is een van de hoekstenen van de Lumia-smartphones. Maar de Here-navigatiediensten zelf blijven wél eigendom van Nokia. Daaronder vallen alle kaarten-apps en localisatiediensten.


De laatste maanden maakte Nokia meermaals duidelijk dat de fabrikant voluit voor navigatieservices wil gaan onder de overkoepelende ‘Here’-vlag, en dat het die diensten in één ‘navigatiecloud’ wil onderbrengen. Ter herinnering: de fundamenten voor al die kaarten- en navigatiediensten haalde Nokia in 2007 zelf nog in huis met de overname van Navteq.

NSN
Last but not least blijft Nokia ook een leverancier van netwerkinfrastructuur. Amper een maand geleden werd de oude joint-venture Nokia Siemens Networks omgedoopt tot Nokia Solutions and Networks (NSN). Op 1 juli kondigde Nokia aan dat het 1,7 miljard euro op tafel legt om de aandelen van Siemens in Nokia Siemens Networks over te nemen.


Nokia Siemens Networks werd als joint-venture opgericht op 1 april 2007 waarbij beide partijen elk 50 procent van de aandelen bezaten. Zoveel jaar later en na enkele stevige herstructureringen – onder meer als gevolg van de sterke Chinese concurrentie – telt het ‘nieuwe’ NSN 17.000 minder werknemers en blijven er in België (Herentals) nog een 150-tal mensen over. NSN focust op mobiele breedband en LTE-services.

Wat met het merk?
Microsoft koopt voor alle duidelijkheid enkel de gsm-merken van Nokia: Lumia voor smartphones en Asha voor de goedkopere mobieltjes. Er is wel een licensie-overeenkomst over het gebruik van het Nokia-merk voor de huidige mobiele producten. Het is echter Nokia dat eigendom blijft van het Nokia-merk, dus ook nadat de hele overname in kannen en kruiken is. Of dit slankere Nokia zonder zijn gsm-divisie het zal redden? Dat zal de toekomst uitwijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content