Een supercomputer van IBM heeft twee kampioenen van de populaire Amerikaanse tv-show Jeopardy, bij ons bekend als Waagstuk, verslagen.

De overwinning betekent een belangrijke verwezenlijking voor de zogenaamde kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI). De overwinning is belangrijk, aangezien het gaat om een wedstrijd van niet-lineair denken en gewone taal, twee punten waarop computers normaal gezien achterop hinken in vergelijking met hun menselijke bedenkers.

De wedstrijd vond plaats in een laboratorium van het hoofdkwartier van IBM, dat voor de gelegenheid was omgetoverd tot de set van Jeopardy waarin kandidaten een antwoord krijgen voorgeschoteld, waarop ze vervolgens een vraag moeten formuleren. 'Watson' - genoemd naar de Thomas J. Watson, die IBM groot maakte en bekend om zijn 'Think'-slogan - is, zoals we eerder al schreven, een Power7 gesteund systeem dat beschikt over een kennissysteem op basis van een reeks informatiebronnen als tijdschriften, kranten en dies meer. Voor het spel is de supercomputer losgekoppeld van het internet.

De test kaderde in het plan om een live tv-wedstrijd te organiseren tussen twee mensen en de supercomputer Watson. De uitzending daarvan is gepland voor februari. De winnaar zou 1 miljoen dollar ontvangen. Mocht Watson het winnen, zal IBM het bedrag aan een goed doel wegschenken.

Bron: Belga

Een supercomputer van IBM heeft twee kampioenen van de populaire Amerikaanse tv-show Jeopardy, bij ons bekend als Waagstuk, verslagen. De overwinning betekent een belangrijke verwezenlijking voor de zogenaamde kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI). De overwinning is belangrijk, aangezien het gaat om een wedstrijd van niet-lineair denken en gewone taal, twee punten waarop computers normaal gezien achterop hinken in vergelijking met hun menselijke bedenkers. De wedstrijd vond plaats in een laboratorium van het hoofdkwartier van IBM, dat voor de gelegenheid was omgetoverd tot de set van Jeopardy waarin kandidaten een antwoord krijgen voorgeschoteld, waarop ze vervolgens een vraag moeten formuleren. 'Watson' - genoemd naar de Thomas J. Watson, die IBM groot maakte en bekend om zijn 'Think'-slogan - is, zoals we eerder al schreven, een Power7 gesteund systeem dat beschikt over een kennissysteem op basis van een reeks informatiebronnen als tijdschriften, kranten en dies meer. Voor het spel is de supercomputer losgekoppeld van het internet. De test kaderde in het plan om een live tv-wedstrijd te organiseren tussen twee mensen en de supercomputer Watson. De uitzending daarvan is gepland voor februari. De winnaar zou 1 miljoen dollar ontvangen. Mocht Watson het winnen, zal IBM het bedrag aan een goed doel wegschenken. Bron: Belga