De zelfrijdende auto's zullen rondrijden in een deel van de stad Phoenix in Arizona, kondigde Waymo-CEO John Krafcik dinsdag aan op de techconferentie Web Summit in Lissabon. Bij de testen zal er wel nog een medewerker op de achterbank zitten. Die zal niet kunnen sturen, maar enkel op een knop kunnen duwen om de auto te starten of te stoppen. In Arizona hoeft wettelijk geen menselijke chauffeur mee te rijden. Bovendien is het verkeer er niet al te druk en zijn de weerscondities er ideaal, met weinig kans op regen of sneeuw.

Waymo besloot zich meteen te focussen op een volledig autonome wagen, nadat testen met auto's waarin menselijke tussenkomst vereist was, slecht afliepen. Het systeem is meer dan acht jaar in ontwikkeling geweest. In die tijd hebben de volledig autonome testwagens meer dan vijf miljoen kilometer afgelegd op de openbare weg, met een menselijke chauffeur achter het stuur. Een half jaar geleden moest die nog maar één keer ingrijpen om de 8.253 kilometer. Intussen heeft Waymo, dat ver voorloopt op haar concurrenten, zo veel vertrouwen in haar technologie dat ze een menselijke back-up niet meer nodig acht.

Binnen enkele maanden kunnen mensen zich vrijwillig kandidaat stellen om zich door de volledig autonome wagen te laten vervoeren. Op termijn denkt Waymo eraan om samen met Uber-concurrent Lyft chauffeurloze taxiritjes aan te bieden.

De zelfrijdende auto's zullen rondrijden in een deel van de stad Phoenix in Arizona, kondigde Waymo-CEO John Krafcik dinsdag aan op de techconferentie Web Summit in Lissabon. Bij de testen zal er wel nog een medewerker op de achterbank zitten. Die zal niet kunnen sturen, maar enkel op een knop kunnen duwen om de auto te starten of te stoppen. In Arizona hoeft wettelijk geen menselijke chauffeur mee te rijden. Bovendien is het verkeer er niet al te druk en zijn de weerscondities er ideaal, met weinig kans op regen of sneeuw. Waymo besloot zich meteen te focussen op een volledig autonome wagen, nadat testen met auto's waarin menselijke tussenkomst vereist was, slecht afliepen. Het systeem is meer dan acht jaar in ontwikkeling geweest. In die tijd hebben de volledig autonome testwagens meer dan vijf miljoen kilometer afgelegd op de openbare weg, met een menselijke chauffeur achter het stuur. Een half jaar geleden moest die nog maar één keer ingrijpen om de 8.253 kilometer. Intussen heeft Waymo, dat ver voorloopt op haar concurrenten, zo veel vertrouwen in haar technologie dat ze een menselijke back-up niet meer nodig acht.Binnen enkele maanden kunnen mensen zich vrijwillig kandidaat stellen om zich door de volledig autonome wagen te laten vervoeren. Op termijn denkt Waymo eraan om samen met Uber-concurrent Lyft chauffeurloze taxiritjes aan te bieden.