De Katholieke Universiteit van Leuven heeft een webapplicatie ontwikkeld waarbij assistent-scheidsrechters buitenspelsituaties correct moeten inschatten.

"De assistent-scheidsrechters hebben ons wat in de steek gelaten tijdens de play-offs van vorig seizoen. De eerste resultaten van deze test zijn hoopvol", aldus scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen tijdens de jaarlijkse persconferentie van de Centrale Scheidsrechterscommissie (CSC) in de bondsgebouwen in Brussel.

"Een beweging wordt enkele duizendsten van een seconde trager waargenomen door onze hersenen, waardoor de lijnrechter de aanvaller dus iets verder ziet dan waar hij stond wanneer de pass vertrok", aldus Koen Put van de KU Leuven. "Door voldoende training en oefening kunnen we dat proberen weg te werken. Elke assistent-scheidsrechter krijgt via een persoonlijke login toegang tot de webapplicatie. Zo kunnen ze thuis trainen wanneer ze tijd hebben. Ze moeten buitenspelsituaties beoordelen, maar ook aanduiden op welke hoogte de aanvaller stond wanneer de bal vertrok."

"We deden enkele onderzoeken in maart en april naar de invloed van de oefeningen. De assistent-scheidsrechters werden in twee groepen verdeeld: de ene groep mocht gedurende vier weken gebruik maken van de software, de andere groep niet. De groep die oefende, kon daarna de situaties beter inschatten en ging effectief beter vlaggen."

"De scheidsrechterscommissie ontvangt die resultaten en interpreteert ze", zegt Jeurissen. "Ze geven een indicatie over welke assistenten beter zijn. Er is geen absolute zekerheid, maar er is toch een kwaliteitsverschil merkbaar."

Bron: Belga

De Katholieke Universiteit van Leuven heeft een webapplicatie ontwikkeld waarbij assistent-scheidsrechters buitenspelsituaties correct moeten inschatten. "De assistent-scheidsrechters hebben ons wat in de steek gelaten tijdens de play-offs van vorig seizoen. De eerste resultaten van deze test zijn hoopvol", aldus scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen tijdens de jaarlijkse persconferentie van de Centrale Scheidsrechterscommissie (CSC) in de bondsgebouwen in Brussel. "Een beweging wordt enkele duizendsten van een seconde trager waargenomen door onze hersenen, waardoor de lijnrechter de aanvaller dus iets verder ziet dan waar hij stond wanneer de pass vertrok", aldus Koen Put van de KU Leuven. "Door voldoende training en oefening kunnen we dat proberen weg te werken. Elke assistent-scheidsrechter krijgt via een persoonlijke login toegang tot de webapplicatie. Zo kunnen ze thuis trainen wanneer ze tijd hebben. Ze moeten buitenspelsituaties beoordelen, maar ook aanduiden op welke hoogte de aanvaller stond wanneer de bal vertrok." "We deden enkele onderzoeken in maart en april naar de invloed van de oefeningen. De assistent-scheidsrechters werden in twee groepen verdeeld: de ene groep mocht gedurende vier weken gebruik maken van de software, de andere groep niet. De groep die oefende, kon daarna de situaties beter inschatten en ging effectief beter vlaggen." "De scheidsrechterscommissie ontvangt die resultaten en interpreteert ze", zegt Jeurissen. "Ze geven een indicatie over welke assistenten beter zijn. Er is geen absolute zekerheid, maar er is toch een kwaliteitsverschil merkbaar." Bron: Belga